Decizia BEC vine în urma unei solicitări făcute de președintele secției de votare 148 din Roma.
„Vă rugăm să aprobați prelungirea programului de votare la secția de votare nr. 148 Academia di Romania în Roma. Președinte secția de votare 148″, potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul BEC.
Biroul Electoral Centra invocă două articole din legislația în domeniu.
Potrivit articolului 46, alineatul (1) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată cu modificările ulterioare: „Votarea începe la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. La sediile secțiilor de votare se afișează la loc vizibil ora la care începe, respectiv se încheie votarea”.
De asemenea, BEC amintește și de un articol din Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului care prevede că în cazul în care referendumul are loc concomitent cu alegerile europarlamentare, atunci cetățenii votează la aceleași secții de votare, în același interval orar și cu aceleași ștampile de vot pe buletine de vot separate.
„În situația în care referendumul național are loc la aceeași dată cu alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, alegerile pentru Președintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, după caz, alegătorii votează în aceleași secții de votare, în același interval de timp, cu aceleași ștampile cu mențiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate, prezența la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin”, arată articolul 15¹ (1) ale legii menționate.
Decizia vine după ce președintele Biroului Electoral pentru Secțiile de Vot din Străinătate (BESVS) Florentina Vasilățeanu a anunțat că a cerut BEC central prelungirea programului de votare, în urma mai multor solicitări în acest sens.
De asemenea, solicitări pentru prelungirea programului de vot în Diaspora au fost făcute și de Alianța USR PLUS, PMP și PNL.