Prima pagină » Știri » Bisericile au scumpit lumânările. Cât au ajuns să coste

Bisericile au scumpit lumânările. Cât au ajuns să coste

Bisericile au scumpit lumânările. Cât au ajuns să coste

Un alt barometru social important pentru români costă mai mult. După ce covrigul  ajuns să scoate și 2 lei, a venit și rândul lumânărilor să se scumpească.

Dacă până acum cea mai ieftină lumânare era 50 de bani, prețul acesteia a ajuns la 75 de bani sau chiar la un leu, în unele zone din țară, scrie Antena 3.

Totul a pornit de la sesizarea unor enoriași, iar unul dintre ei a trimis o scrisoare către ÎPS Calinic, Episcopul Sucevei și Rădăuților în care s-a plâns de prețul lumânărilor.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a oferit o explicație unui credincios nemulțumit de faptul că prețul lumânărilor a crescut.

„Doamne, ajută! Am constatat cu profundă tristețe scumpirea lumânărilor mici de la 1 leu la 1.50 lei. De cele mari nu mai vorbesc cât au crescut. Oamenii în zonă muncesc toată vara să facă fân și îngrijesc animalele, iar pe un litru de lapte iau 1 leu. La București o lumânare mică costă 0.50 bani și nu s-au scumpit. Nu știm care este graba scumpirii lumânărilor și motivul, dar vă rugăm să coborâți prețul măcar la 1 leu, cum au fost înainte, altfel oamenii vor cumpăra mai puține sau vor aprinde lumânări din comerț mult mai ieftine. Vă rugăm să vă implicați personal și să ajutați persoanele vulnerabile să poată cumpăra lumânări la un preț accesibil”, a transmis credinciosul pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Răspunsul dat de Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor

Doamne, ajută! Despre scumpirea lumânărilor vă putem informa că a fost aprobată de către Permanența Consiliului Eparhial, având ca argument principal scumpirea materiei prime cu 100% și a energiei electrice cu 200%. Cât privește prețul unei lumânări având această dimensiune și acest gramaj, făcând comparație cu alte eparhii din țară, vă aducem aminte că prețul de 1 leu pentru o lumânare, cum a fost până nu de mult, constituie o situație propusă și aprobată în anul 2015, când realitatea economică în societate era alta. Puterea de cumpărare în societatea de astăzi a scăzut într-adevăr foarte mult, salariile și pensiile a crescut cu 10%, iar prețurile s-au dublat. Credincioșii Bisericii noastre, care până acum ceva vreme cumpărau trei lumânări, acum vor putea cumpăra doar două lumânări, păstrând astfel o bună rânduială în biserică”, a transmis acesta.

Nici covrigul, gustarea preferată a românilor, nu a fost sărită de scumpirile din cauza facturilor crescute la energie. Tradiţionalul covrig a ajuns să coste 2 lei, iar în curând va fi 2,5 lei. Specialiştii se aşteaptă ca preţul tuturor produselor de panificaţie, de la covrig şi pâine, la merdenele şi cozonaci să crească.

 

Citește și