Â
Autoritățile locale din Zalău au decis că blocul E24, grav afectat de explozie, trebuie demolat urgent, altfel existând pericolul ca imobilul să se prăbușească singur, în condițiile în care clădirea s-a înclinat foarte mult.
Prefectul Sălajului, Andrei Todea, a declarat, astăzi, că sistemul de alarmare amplasat lângă bloc arată că acesta a continuat să se deplaseze, împiedicându-i să lucreze pe muncitorii firmei ce se ocupă de demolare.
"Sistemul de alarmare arată că blocul se tot înclină, fapt ce-i face pe muncitori să se oprească din lucru. În plus, locatarii scării vecine sunt supuși unui stres continuu de când au pornit instalațiile de alarmare. Ca urmare, s-a hotărât ca astăzi, între orele 15.00-18.00, să se înlăture de urgență stâlpii de susținere care au fost puși între parter și nivelul întâi, lucru care ar face ca etajele să se lase unele peste altele. Asta ar trebui să stabilizeze construcția. Dacă înlăturarea stâlpilor nu va produce o mișcare a etajelor, ea va fi provocată prin tractarea plăcilor cu un autovehicul de mare tonaj. Se va proceda astfel ca blocul să nu se prăbușească singur“, a declarat Andrei Todea.
Pentru siguranță, locatarii din scara vecină blocului vor fi evacuați din locuințe, iar furnizarea utilităților va fi oprită.
Blocul E24 s-a deplasat în două rânduri duminică, dar inițial conducerea firmei constructoare a declarat că nu este pusă în pericol construcția sau siguranța zonei. Până acum, acțiunea de demolare s-a realizat cu instalații care să nu pună în pericol stabilitatea construcției, perioada în care SC Complex Service SA Zalău s-a angajat să demoleze blocul E24 fiind de 45-60 de zile.
Blocul E24 din Zalău a fost afectat în urma unei explozii puternice din 14 septembrie, cauzată de o fisură în conducta de gaz și de acumulări de gaze în zonă. Incidentul s-a soldat cu două persoane decedate, nouă răniți și 19 familii care au rămas fără locuințe.
Mai multe știri pe www.mediafax.ro