După 30 de ani de la Revoluție, Capitala ar putea avea parte de un amplu proces de consolidare a clădirilor cu risc seismic. Este vorba despre blocurile în care locatarii stau cu sufletul la gură de fiecare dată când pământul se cutremură.
În ultimii 30 de ani s-au consolidat doar 30 de clădiri, însă acum municipalitatea susține că va folosi banii statului pentru a consolida 49 de blocuri aflate în risc major de prăbușire. Pentru aceste lucrări vor fi investiți undeva la aproximativ 1,5 miliarde de lei. Vorbim despre fonduri provenite din cadrul programului de modernizare și de stabilizare a clădirilor cu risc seismic, vorbim de acele clădiri care sunt în cadrate în clasa de risc seismic unu și sunt la un pas de prăbușire.
În această primă etapă, proiectul prevede reabilitare a 49 de clădiri și Primăria Capitalei susține că va apela la o nouă metodă de consolidare. Dacă până acum legea a obligat Primăria să ofere locuințe locatarilor din aceste blocuri cu risc seismic unu, ei bine, de acum se pare că doar o parte dintre locatari vor fi mutați. Mai exact, dacă luăm ca exemplu unul dintre blocurile din fața Gării de Nord, o clădire cu nouă etaje și peste 500 de apartamente, în acest caz doar locatarii de la primele trei etaje vor fi mutați în locuințe de necesitate. În rest, pentru celelalte etaje, oamenii pot locui în continuare pe parcursul desfășurării lucrărilor.
Citește și: