Rusia se va confrunta cu cea mai profundă criză economică din ultimele aproape trei decenii, iar produsul intern brut probabil că va scădea cu până la 12% în acest an, sub presiunea sancțiunilor impuse de Occident.
Conform unor analize ale Ministerului rus de Finanțe, criza economică va fi similară cu recesiunea de la începutul anilor 1990, când economia Rusiei a suferit o contracție comparabilă cu cea din timpul războiului, notează Bloomberg.
Banca Rusiei a anunțat pe 29 aprilie că se așteaptă la o contracție între 8% și 10% în acest an. Fondul Monetar Internațional a estimat o scădere de 8,5%, în timp ce un sondaj Bloomberg al economiștilor a constatat o scădere medie de 10,3%.
Dacă prognoza Ministerului de Finanțe se dovedește corectă, aceasta ar șterge cu buretele aproximativ un deceniu de creștere economică, potrivit unei persoane apropiate guvernului de la Kremlin.
Incertitudinea cu privire la perspective rămâne foarte mare pe măsură ce războiul continuă, iar SUA și aliații săi discută despre noi sancțiuni, inclusiv asupra exporturilor cheie precum petrolul.
Portul ucrainean Odesa a fost lovit de rachete. O persoană a murit și cinci au fost rănite după ce au fost lovite un centru comercial și un depozit, spun forțele armate ale Ucrainei.
Președintele Volodimir Zelenski avertizează că blocarea de către Rusia a porturilor țării sale la Marea Neagră amenință aprovizionarea globală cu alimente. Președintele Consiliului European Charles Michel, care a fost forțat să se adăpostească în timpul vizitei la Odesa, avertizează că proviziile extrem de necesare sunt blocate.
Între timp, forțele ruse desfășoară „operațiuni de asalt” la uzina Azovstal din Mariupol, potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei. Soția unui soldat ucrainean care luptă acolo afirmă că 700 de soldați răniți sunt prinși în fabrică.
Președintele american Joe Biden a reactivat o lege din perioada celui de-al Doilea Război Mondial pentru a accelera transporturile de arme către Ucraina.