Boala limbii albastre, confirmată în alte patru localități din Buzău
Potrivit prefectului județului Buzău, Maria Buleandră, dacă luni erau trei localități cu focare ale acestei boli, respectiv Beceni, Bisoca și Sărulești, marți numărul acestora a crescut la șapte, boala fiind confirmată și în comunele Vintilă Vodă, Siriu, Valea Salciei și Buda.
Conform sursei citate, ultimele raportări arată că în prezent în județul Buzău sunt 29 de focare active ale Bolii limbii albastre, cu 34 de bovine bolnave și 10 ovine.
„Situația se schimbă de la o oră la alta. La ora 12.00 aveam șase localități cu animale bolnave, peste o oră erau deja șapte. Mai avem și alte suspiciuni, astfel că numărul localităților cu această boală se modifică de la o oră la alta. Lumea trebuie să știe că boala nu se transmite la om, e cel mai important. Există un plan foarte bine stabilit, care astăzi va fi aprobat și ne va fi transmis astfel încât să știm ce avem de făcut pas cu pas. Acum știm la nivel de proiect, peste câteva ceasuri vom ști pas cu pas. Astăzi, la Centrul national pentru combaterea bolilor se va stabili ce facem ca măsuri suplimentare, ce se întâmplă cu animalele”, a declarat prefectul de Buzău, Mariana Buleandră.
Ea a adăugat că în acest moment în județul Buzău, pe o rază de circa 20 de kilometri în preajma localităților în care au fost confirmate focare de Boala limbii albastre, sunt oprite tranzacțiile cu animale.
„Mișcarea animalelor nu trebuie făcută în această perioadă, animalele nu mai migreaza dintr o comună în alta, cel puțin pe o rază de 20 de kilometri față de focar, este strict interzisă mișcarea animalelor, la fel și tranzacțiile”, a mai spus Buleandră.
ANSVSA a anunțat, luni, că mai multe bovine din județul Buzău au fost diagnosticate cu Boala limbii albastre, care nu afectează omul, dar produce pagube economice, ANSVSA precizând că a informat statele UE și pe cele membre ale Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animală despre apariția acestei boli în România.