Primele suspiciuni au vizat trei exploatații din localitatea Bobolești, în apropiere de râul Prut și de granița cu Republica Moldova. Ulterior prelevării probelor din aceste gospodării, medicul veterinar a recoltat eșantioane și din alte gospodării care dețin bovine deoarece prezentau semne clinice similare.
Ulterior, au mai fost identificate și alte animale infectate, până la această dată boala fiind confirmată la 10 bovine, în patru focare, din aceeași localitate (Bobulești).
În urma analizei probelor la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) s-a confirmat prezența virusului Boala limbii albastre și s-a identificat serotipul 4 care a circulat și anul trecut pe teritoriul României.
Această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice, din cauza restricțiilor aplicate mișcării animalelor.
În jurul focarelor s-a instituit o zonă de control de 20 km, fiind interzisă ieșirea rumegătoarelor cu excepția animalelor destinate abatorizării.
Măsurile dispuse pentru controlul bolii sunt: punerea sub supraveghere oficială a exploatațiilor infectate, impunerea de restricții de mișcare, inventarul tuturor animalelor susceptibile, stabilirea zonelor de restricție, examinări clinice în exploatațiile cu animale susceptibile, recomandări privind distrugerea biotopurilor favorabile pentru culicoizi și aplicarea de tratamente cu insecticide, supravegherea animalelor prin teste serologice și virusologice, supravegherea entomologică, controlul mișcărilor de rumegătoare în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) 1266/2007 și ale legislației naționale.
ANSVSA a notificat Comisia Europeană și statele membre ale Uniunii Europene, dar și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală (OIE), despre prezența virusului pe teritoriul României.
OIE anunță că Bluetongue (serotipul 8) a fost confirmată, în 11 septembrie 2015, la 27 de bovine și 6 ovine dintr-o fermă de 200 de ovine dar și 150 de bovine din Franța, țara unde virusul Bluetongue nu a mai fost depistat din 2010, iar în 10 septembrie 2015 au fost confirmate două cazuri de Bluetongue și la două bovine dintr-o fermă de 300 de capete din sudul Ungariei (Comitatul Tolna). Potrivit informării OIE, ultimul caz de Bluetongue în Ungaria a fost confirmat în ianuarie 2015.
Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înțepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, și nu prin contactul direct între animale.
Boala afectează rumegătoarele domestice și sălbatice (de cele mai multe ori oi, dar și vite și capre) și are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcție de situație, procentul de îmbolnăvire putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv.
Din literatura de specialitate, reiese că o insectă hematofagă poate călători până la 1.5- 2 km/zi într-o zonă, iar în anumite condiții meteorologice (vânturi predominante pe o anumită direcție și perioadă, în condiții favorizante), insectele pot fi purtate la distanțe mult mai mari, ce pot atinge până la 200 de km/zi. În Europa, în momentul de față, se presupune că virusul circulă în mai multe zone din partea de sud a continentului, ca: Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Franța și Ungaria.
Prevenirea bolii se face prin dezinsecții periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.
Proprietarii de animale au obligația să anunțe imediat medicul veterinar de apariția unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.