Boala mortală care a înspăimântat România: Peste 11.000 de cazuri într-un singur an / Incidență mai mare în rândul bărbaților: „Evoluează rapid, iar prognosticul este unul nefavorabil”

Publicat: 28 11. 2019, 19:06

Cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică la nivel național, aproximativ 10.277 pierzând lupta cu boala.

La nivel mondial, la fiecare 18 secunde o persoană moare din cauza cancerului pulmonar, fiind cea mai mortală boală oncologică, potrivit statisticilor.

Altfel spus, un oraș de mărimea Bucureștiului dispare anual, în lume, din cauza cancerului pulmonar, conform datelor unui comunicat de presă al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie, relatează a1.ro.

Președinte Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, a menționat că rata de supraviețuire în rândul persoanelor care se luptă cu această boală este în creștere, însă un proiect-manifest al FABC în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie are ca obiectiv dublarea supraviețuirii la cinci ani în cancerul pulmonar până în anul 2025.

„Vrem să transmitem mesaje de speranță pentru toți pacienții diagnosticați cu acest tip de cancer. În plus, tragem un semnal de alarmă în ceea privește diagnosticarea cancerului pulmonar la timp. Dintre toate formele de cancer care există, acesta face cele mai multe victime în țara noastră. Evoluează rapid, iar prognosticul este unul nefavorabil tocmai din cauza depistării în stadii tardive. Cei mai mulți pacienți ajung la medic, din păcate, atunci când nu se mai poate face nimic”, a transmis Cezar Irimia potrivit Mediafax.

De asemenea, acesta a menționat și importanța rolului pe care îl joacă Ministerul Sănătății în această problemă, spunând că ar trebui să reprezinte o prioritate pentru această instituție.