Bobotează 2014. Obiceiuri și superstiții de Bobotează de acum 70 de ani
BOBOTEAZA – TRADIȚII, OBICEIURI ȘI SUPERSTIȚII. Obiceiurile de Bobotează nu s-au schimbat foarte mult în ultimii 60 de ani în zona județului Alba, scrie Adevărul Alba Iulia. În urmă cu jumătate de secol, oamenii primeau preotul acasă cu Iordanul, mergeau la slujbă unde primeau apă sfințită și pregăteau la masă „răci”. Obiceiurile prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului, din Cugirul anului 1943, sunt prezentate într-un document deșinut la Arhivele Naționale Alba, reprezentat de o lucrare de control a elevului Tomuța Alexandru:
„Boboteaza este o sărbătoare însemnată și anume Botezul Domnului nostru Isus Hristos, când s-a botezat în Iordan dela Ioan. Este o sărbătoare nemișcătoare și întotdeauna este în 6 ianuarie. În această zi de sărbătoare ca și în toate celelalte sărbători mari, oamenii și-au luat câte un obiceiu pe care-l țin cu sfințenie și pe care-l au stăpânit din moși strămoși și se leapădă de el numai cu mare greutate.
Astfel, înainte de această sărbătoare cu o zi, adică în ajun, preotul și cantorii umblă pela casele oamenilor, cu cruce, botezându-le și sfințindu-le casele cu apă sfințită cântând „În Iordan Botezându-te Tu Doamne”. Oamenii așteaptă această zi cu mare bucurie deoarece se vestește Botezul D-lui. Apoi în ziua de Bobotează se face liturgie de dimineață, iar după terminarea liturgiei preotul și tot poporul dela biserică ies cu praporii la un izvor pentru a sfinți apa.
După ce s-a făcut slujba respectivă preotul botează pe toți oamenii iar ei își iau apă sfințită și o duc acasă pentru ași boteza vitele și celelalte animale depe lângă casă. Țăranii dela sate și la mâncare au un obicei de în această zi de sărbătoare, la masă mănâncă așa zise răci (piftie) din carne de porc. În ziua a II-a de Bobotează, adică la sfântul Ioan, pe acei pe care-i cheamă Ioan își cheamă rudele și prietenii spre ași petrece împreună”.