Boc, Bodog și Dâncu, chemați la DIICOT în dosarul lui Lucan, după acuzațiile făcute de deputatul USR Emanuel Ungureanu
Surse judiciare au precizat, pentru MEDIAFAX, că citațiile au fost trimise în urmă cu mai multe zile.
Contactați de MEDIAFAX, fostul premier Emil Boc, fostul vicepremier Vasile Dâncu și ministrul Sănătății au precizat că nu au primit citațiile de la procurori.
Sursele citate susțin că nu este exclus ca aceștia să fie aduși la audieri pe baza unui mandat de aducere.
Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și omul de la care a pornit dosarul doctorului Mihai Lucan, a făcut, timp de 3 ore, mai multe declarații, miercuri, la DIICOT, susținând că sunt implicați ministrul Florian Bodog, primarul Emil Boc sau Gheorghe Funar.
„A fost ajutat de Emil Boc. Nu făcea Lukmed fără domnul Boc, care a fost operat și la stat și la privat. (…) Credeți că există vreo chitanță în acest sens? Boc l-a numit consilier personal pe doctorul Lucan. Văzând ce personaj malefic este Lucan, mă întreb ce l-a învățat pe domnul Boc. Am făcut o sesizare să fie anchetat domnul Boc, domnul Funar „, a declarat deputatul USR, Emanuel Ungureanu, la sediul DIICOT.
În replică, Emil Boc susține că nu a beneficiat de tratament preferențial din partea medicului Mihai Lucan, iar despre contractul de concesiune pentru realizarea clinicii LukMed, acesta afirmă că a fost aprobat de Consiliul Local Cluj-Napoca înainte ca el să fie ales primar.
Emil Boc a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că a avut scurte intervenții medicale, care nu au necesitat internare, atât la clinica de stat, cât și la clinica privată.
„Nu am beneficiat de niciun fel de tratament preferențial din partea domnului Lucan, am avut scurte intervenții medicale, care nu au necesitat internare, atât la clinica de stat, cât și la clinica privată. În condițiile în care actul medical se putea realiza în Cluj-Napoca, am considerat firesc să am intervenția medicală acasă și nu în străinătate”, a spus Boc.
De asemenea, și ministrul Sănătății, Florian Bodog, a reacționat, precizând, pentru MEDIAFAX, că afirmațiile deputatului Emanuel Ungureanu sunt „absolut nereale” și că toate controalele pe care le-a demarat instituția pe care o conduce la Institutul de transplant renal de la Cluj au fost făcute în colaborare cu DIICOT.
Procurorii DIICOT au început urmărirea penală „in rem” pentru tentativă de omor calificat cu premeditare, după ce medicul Mihai Lucan ar fi încercat să secționeze intenționat artera unui pacient, pentru a-i face rău unui coleg, declarau, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
În referatul cu propunerea de arestare preventivă întocmit de procurori apar informații potrivit cărora, în anul 2016, medicul ar fi luat legătura cu mai multe persoane influente în cadrul unor instituții ale statului, în contextul unor verificări ale Corpului de Control al Ministerului Sănătății efectuate la ICUR. Una dintre persoanele contactate este fostul șef al Agenției Naționale de Transplant, Victor Zota.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că în seara în care medicul Mihai Lucan a fost reținut, a fost găsit asupra lui un jurnal care conținea date despre persoane din sistemul judiciar. Din cercetări ar fi reieșit că doctorul i-ar fi cerut avocatei sale să facă un cerc protector în jurul lui. Joi seara, după ce procurorii au emis ordonanța de reținere pe numele medicului Mihai Lucan, au efectuat percheziția corporală, asupra doctorului fiind găsit un jurnal și suma de 5.000 euro, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Mihai Lucan a fost reținut în 21 decembrie, iar în 22 decembrie, judecătorii de la Tribunalul București au decis să respingă cererea de arestare preventivă a DIICOT, dispunând cercetarea sub control judiciar