Prima pagină » Actualitate » Bogdan Aurescu: ”Contăm pe susţinerea Preşedinţiei suedeze a Consiliului UE pentru Schengen. Nu trebuie să creăm aşteptări grăbite”

Bogdan Aurescu: ”Contăm pe susţinerea Preşedinţiei suedeze a Consiliului UE pentru Schengen. Nu trebuie să creăm aşteptări grăbite”

Bogdan Aurescu: ”Contăm pe susţinerea Preşedinţiei suedeze a Consiliului UE pentru Schengen. Nu trebuie să creăm aşteptări grăbite

Aderarea la Schengen este o prioritate majoră pentru România, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, menţionând că ţara noastră contează pe sprijinul în acest dosar, în calitate de mediator, al Suediei, care a preluat la 1 ianuarie Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Şeful diplomaţiei române a amintit, în conferinţa de presă organizată de Ambasada Suediei la Bucureşti cu prilejul preluării Preşedinţiei Consiliului UE, maniera în care ţara noastră a gestionat situaţia creată de războiul din Ucraina, arătând că România a fost un „gardian de facto al securităţii UE”.

„Aderarea la Schengen este o prioritate majoră pentru România. Evenimentele generate de conflictul din Ucraina au demonstrat încă o dată că România are atât competenţa, cât şi voinţa de a răspunde în mod eficient provocărilor majore. România a asigurat un management eficient la graniţa externă a Uniunii Europene şi a acţionat ca un gardian de facto al securităţii UE. România a trecut un test al rezilienţei şi din nou al solidarităţii şi a arătat că se ridică la nivelul cerinţelor”, a spus ministrul.

Referitor la votul împotriva aderării la spaţiul Schengen, de la Consiliul JAI din 8 decembrie, Aurescu a afirmat că „României i-au fost nedrept negate aşteptările sale legitime”.

„Contăm pe susţinerea Preşedinţiei suedeze”, a spus el, arătând că ţara noastră se află în „cea mai favorabilă poziţie de până acum”. „Nu o luăm de la zero, ci construim pe tot ce am obţinut până acum”, a completat Bogdan Aurescu.

Ambasadoarea Suediei la Bucureşti: „Dosarul Schengen va fi pe agenda unei reuniuni oficiale, atunci când condiţiile vor fi propice”

La rândul său, ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Therese Hyden, a punctat că „dosarul Schengen va fi pe agenda unei reuniuni oficiale, atunci când condiţiile vor fi propice”, anume când Austria îşi va schimba poziţia privind România, iar Olanda îşi va schimba poziţia privind Bulgaria.

„Suedia a votat în favoarea aderării României la Spaţiul Schengen, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din decembrie anul trecut. Iar preşedinţia cehă şi România chiar au făcut tot ce le-a stat în putinţă să aibă un rezultat pozitiv. Din nefericire, România şi Bulgaria au fost blocate”, a amintit ea.

Totodată, ambasadoarea a spus că ministrul suedez al Justiţiei, care se ocupă de dosarul Schengen, a afirmat la acel moment că eforturile vor continua.

„Am preluat acest dosar important de la Preşedinţia cehă şi vom lucra intens. Este prea devreme să ne pronunţăm când se va încheia acest proces”, a menţionat Therese Hyden, în ceea ce priveşte un orizont de timp.

Ministrul Aurescu a precizat că, în acest moment, există un dialog cu partea austriacă, pentru a crea „premisele pentru un context favorabil”. „Nu trebuie să creăm aşteptări grăbite”, a evidenţiat el.

De asemenea, șefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Ramona Chiriac, a amintit că Executivul comunitar susţine aderarea României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie.

„Cu România şi Bulgaria în Schengen suntem mai puternici, nu mai slabi, în Europa, suntem mai în siguranţă, nu şi mai în pericol şi suntem mai prosperi şi mai atrăgători ca piaţă unică, pentru partenerii noştri internaţionali”, a arătat Ramona Chiriac, potrivit Agerpres.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele