Prima pagină » Știri » Bogdan Aurescu, despre libertatea presei: Este cheia pentru o societate democratică funcțională

Bogdan Aurescu, despre libertatea presei: Este cheia pentru o societate democratică funcțională

Bogdan Aurescu, despre libertatea presei: Este cheia pentru o societate democratică funcțională
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, afirmă, de Ziua Mondială a Libertății Presei, că "o presă liberă este cheia pentru o societate democratică funcțională".

„Data de 3 mai marchează Ziua Mondială a Libertății Presei. Suntem astăzi, în mod regretabil, într-o perioadă în care această valoare democratică fundamentală este din ce în ce mai mult încercată. De aceea Ziua Mondială a Libertății Presei trebuie să fie un moment de reflecție asupra sacrificiilor pe care jurnaliștii din întreaga lume le fac în lupta lor pentru libertatea de exprimare. Un moment de reflecție asupra modului în care fiecare stat trebuie să garanteze acest drept fundamental”, spune Aurescu într-un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, potrivit unui comunicat al MAE.

Potrivit ministrului de Externe, jurnaliști, bloggeri, ziariști de publicații satirice au ajuns într-un mod inacceptabil ținte și chiar victime pentru că și-au exercitat dreptul democratic la liberă exprimare. „În unele state ale lumii, jurnaliștii sunt supuși intimidării, cenzurii sau riscă închisoarea pentru curajul de a se exprima. Jurnaliștii care riscă totul pentru dreptul la informare ajung uneori ținte ale grupărilor teroriste sau ale unor organizațiilor criminale. Munca lor este tot mai dificilă din punct de vedere al securității personale”, adaugă el.

Bogdan Aurescu subliniază că „dreptul jurnaliștilor de a relata neîngrădit și fără frică trebuie să fie garantat, deoarece o presă liberă este cheia pentru o societate democratică funcțională, în care este respectată exprimarea liberă a ideilor”.

„În această zi, aducem un omagiu jurnaliștilor din întreaga lume care susțin această cauză nobilă, uneori chiar cu prețul vieții, reprezentanți ai presei care și-au asumat aceste riscuri, fie pe timp de pace sau de război și care dovedesc, de fiecare dată, că stiloul este o armă mai puternică decât cenzura sau intimidarea”, se mai arată în mesajul ministrului de Externe.

La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua Mondială a Libertății Presei. Inițiativa a fost lansată la Conferința Generală UNESCO care, printr-o rezoluție din 1991 asupra promovării libertății presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă și independentă este o componentă esențială a unei societăți democratice. Aceasta a reprezentat piatra de temelie a luptei pentru libertatea presei, oriunde în lume.

Autor

Citește și