Bogdan Aurescu, despre vinul sub embargou din Republica Moldova: „Este ca și parteneriatul nostru strategic, limpede, sincer și puternic”

Publicat: 12 09. 2013, 17:25
Actualizat: 05 04. 2019, 22:35

Viceministrul de Externe de la Chișinău, Valeriu Chiveri, și secretarul de stat Bogdan Aurescu au ciocnit joi la MAE un pahar de vin moldovenesc pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, oficialul român apreciind că „licoarea” este precum parteneriatul trategic: limpede, sincer și puternic.

Rusia a interzis recent importurile de vin din Republica Moldova, lucru care afectează economia țării vecine.

Referitor la exporturile vinicole pe piața rusă, Bogdan Aurescu a declarat că România împărtășește „fără rezerve preocuparea guvernului de la Chișinău cu privire la suspendarea acestor exporturi”.

„Avem, evident, nedumeriri față de această decizie, care este nefirească în condițiile în care vinurile din Republica Moldova au trecut testele de tip sanitar ale organismelor europene și pot fi cumpărate în numeroase state din UE”, a precizat oficalul român.

Secretarul de stat și-a exprimat speranța că situația se va rezvolva cât mai rapid prin folosirea mecanismelor bilaterale la care face apel Chișinăul sau multilaterale în cadrul organizației mondiale a comerțului.

Totodată, el a reamintit că acordul de liber schimb care urmează să fie parafat la Vilnius prevede o liberalizare completă a exporturilor de vinuri moldovenești în UE.

Bogdan Aurescu a mai subliniat faptul că „România analizează modalitățile prin care poate sprijini bilateral Chișinăul”.
În acest contest, săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire dintre producătorii de specialitate din Republica Moldova și retailerii de pe piața românască.

„Veți vedea personal că vinul din Republica Moldova este un vin excelent, de cea mai bună calitate, ca și relațiile noastre bilaterale, ca și parteneriatul nostru strategic, care este limpede, sincer și puternic”, a punctat Bogdan Aurescu.
La rândul său, Valeriu Chiveri a apreciat „reacția promtă” de solidaritate a autoriăților române.

Oficialul de la Chișinău a subliniat faptul că Republica Moldova pierde aproximativ 60 de milioane de dolari anual în urma sistării exporturilor de vin moldovenesc către Rusia.

Chiveri a anunțat că o delegație a Republicii Moldova va merge săptămâna viitoare la Moscova pentru a discuta subiectul, în contextul în care Chișinăul se teme că ar putea urma „și alte acțiuni de sistare a exporturilor de fructe, de legume și de alte produse moldovenești”.

La finalul conferinței de presă, cei doi oficiali au ciocnit un pahar de vin moldovenesc, pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

„Pentru ca Republica Moldova să fie cât mai repede mai aproape de România în UE”, a spus Aurescu.

Președintele Traian Băsescu i-a transmis, miercuri, omologului moldovean, Nicolae Timofti, disponibilitatea României de a crește substanțial importurile de vinuri și alte produse agricole din R. Moldova, ca urmare a deciziei Rusiei de a bloca aceste importuri din Moldova, potrivit ProTV Chișinău.

„România ar putea contribui la creșterea exporturilor de vinuri moldovenești. Asta i-a comunicat președintelui Nicolae Timofti șeful statului român, Traian Băsescu. Cei doi președinți au avut azi o discuție telefonică pe tema relațiilor bilaterale dintre cele două țări, se anunță într-un comunicat la Președinției”, notează ProTV Chișinău.

Președintele Băsescu i-a comunicat lui Nicolae Timofti despre disponibilitatea României de a crește substanțial importurile de vinuri și alte tipuri de produse agricole din Republica Moldova, ca urmare a deciziei recente a Federației Ruse de a bloca importul de vinuri moldovenești.

„Traian Băsescu a subliniat că va face recomandări în acest sens Guvernului României și societăților comerciale specializate. De asemenea, Nicolae Timofti și Traian Băsescu s-au înțeles să facă demersuri în vederea accelerării la maximum a construcției gazoductului Iași-Ungheni și a altor proiecte energetice moldo-române asupra cărora cei doi președinti și Guvernele celor două tări au convenit anterior”, informează ProTV Chișinău.

Președinții Republicii Moldova și României au căzut de acord că impulsionarea relațiilor economice dintre cele două țări este o expresie firească a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova și va reprezenta unul dintre avantajele încheierii, la apropiatul Summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius, a Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Cuprinzător și Aprofundat dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Serviciul rus pentru Protecția Consumatorilor (Rospotrebnadzor) a anunțat marți că importurile de vinuri din Republica Moldova au fost oprite din cauza „calității nesatisfăcătoare” a producției de alcool, relatează agenția rusă Itar-Tass în pagina sa electronică.

Potrivit Rospotrebnadzor, aceste interdicții vor fi valabile până când autoritățile competente din Republica Moldova nu vor lua măsuri adecvate pentru satisfacerea cerințelor impuse.

„Nu avem de gând să îndeplinim rolul de dădacă pentru economia moldovenească”, a declarat directorul instituției, Ghenadi Onișcenko, citat de agenția rusă Interfax.

Rodica Sturza, directorul Centrului Național pentru Verificarea Calității Producției Alcoolice din Republica Moldova, a declarat că „aceste afirmații sunt lipsite de temei”, informează site-ul Publika.md.

„Noi am verificat toate loturile care au plecat, în special în ultimele zile, și nu am depistat nici un fel de încălcări ale normelor, iar afirmațiile lor precum că (substanțele nocive depistate în vinuri) depășesc de 70-80 de ori normele maxime admisibile sunt aberante”, a adăugat ea.

Miniștrii de Externe român și polonez, Titus Corlățean și RadosÅ‚aw Sikorski, au cerut, miercuri, românilor și europenilor să sprijine Republica Moldova prin cumpărarea de vin moldovenesc, după boicotul anunțat de Federația Rusă.