Bogdan Aurescu, la GÂNDUL LIVE: Comisia pentru recuperarea tezaurului României se reîntâlni în martie 2013. „Este nevoie și de voință politică”
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat la GÂNDUL LIVE că situația tezaurului românesc va fi discutată, în martie 2013, de către cele două comisii create în acest sens în urmă cu nouă ani.
„Există o comisie comună care a fost creată în 2003, odată cu semnarea tratatului cu Rusia (tratatul privind relațiile prietenești și de cooperare între România și Federația Rusă, semnat la Moscova la 4 iulie 2003, n.r.)… Scopul comisiei a fost să investigheze ce s-a întâmplat cu acest tezaur. Sunt nouă membri din partea României și nouă din partea Rusiei. Din păcate nu au existat decât trei întâlniri ale acestei comisii, în 2004, 2005 și 2006. La anul în martie va fi o nouă întâlnire comună”, a declarat miercuri Bogdan Aurescu la GÂNDUL LIVE.
Potrivit acestuia, orice fel de prognoze privind recuperarea tezaurului românesc sunt contraproductive până când această comisie nu își reia activitatea. „Ar fi trebuit să fie întâlniri alternative la București și la Moscova. Noi am făcut mai multe invitații, iar demersurile au fost numeroase pentru a se relua activitatea lor (a comisiilor n.r.). Din păcate, nu s-a primit un astfel de răspuns (din partea Rusiei n.r.)”, a precizat secretarul de stat în MAE.
Comisia care evaluează situația tezaurului românesc este condusă de istoricul Ioan Scurtu, dar „prevede și alți specialiști: în economie, finanțe, arhive, muzeologie”, a declarat Bogdan Aurescu, susținând că se afirmă în mod eronat că este o comisie alcătuită numai din istorici.
Oficialul Ministerului de Externe a adăugat că este curios să vadă cu ce documente va veni partea rusească în chestiunea tezaurului.
Potrivit acestuia, pentru a se ajunge la recuperarea tezaurului „este nevoie și de voință politică”.
URMĂREȘTE AICI GÂNDUL LIVE CU BOGDAN AURESCU
Ambasadorul Rusiei, Oleg Malghinov, a declarat, invitat la emisiunea După 20 de ani, difuzată de PRO TV, că problema istorică a Tezaurului nu este atât de simplă pe cât pare, nefiind nicio persoană care să poate certifica faptul că acesta mai există, iar politizarea problemei în România nu duce decât la discuții inutile.
„Această chestiune este o chestiune istorică și nu este atât de simplă pe cât pare. Recunoașterea importanței discutării acestei chestiuni a stat la baza înființării în anul 2003 a unei comisii speciale de istorici, care să dezbată acest subiect. Cel mai important aspect aici este legat de alegerea formatului corect. Chestiunile istorice sunt foarte complexe (…) Nu cred că există o persoană importantă, care să poată spună dacă există sau nu. Am citit declarația ministrului de Externe, care specifică că tezaurul există”, a afirmat Malghinov, într-un interviu difuzat duminică la „După 20 de ani”.