Bogdan Aurescu, la Gândul Live: Există toate șansele ca Visa Waiver să fie modificat la anul. VIDEO
This browser does not support the video element.
Secretarul de Stat în Ministerul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat la GÂNDUL LIVE că, în primăvara anului viitor, Congresul SUA ar putea modifica legislația referitoare la criteriile de admitere în programul Visa Waiver, prin care ar crește șansele de includere a țării noastre.
„Dacă vorbim despre vize, și acest element face parte din meniul nostru zilnic în relația cu partenerii americani. Am discutat acest lucru în cadrul acestui Task Force pe care l-am lansat în 31 octombrie. Este un obiectiv lansat în comun de către Statele Unite și de către România privind parteneriatul strategic pentru secolul XXI al celor două țări”, a susținut Bogdan Aurescu la GÂNDUL LIVE.
Secretarul de stat în MAE a afirmat că adoptarea proiectului legislativ, vechi de un an, a fost îngreunată de campania electorală din Statele Unite.
„Sperăm ca în sesiunea legislativă de la primăvară a Congresului SUA această inițiativă să fie adoptată. Am primit asigurări că există toate șansele ca acest proiect de modificare a legislației Visa Waiver să fie adoptat”, a explicat Bogdan Aurescu, punctând că modificarea se referă la introducerea ratei de depășire a perioadei de ședere drept criteriu, pe lângă rata de refuz a statului respectiv.
Potrivit acestuia, rata de refuz pentru români a scăzut cu 2% în ultimii trei ani, de când a fost începută o campanie derulată împreună cu Ambasada SUA, prin care publicul era îndemnat să nu aplice de mai multe ori dacă le-a fost refuzată deja viza, iar situația lor nu s-a schimbat între timp.
„Rata de refuz în ceea ce privește România are șanse să se apropie și mai mult de plafonul de 10% pe care noua legislație îl va prevedea… Așteptăm cu interes să vedem care va fi rata de refuz în acest an, să sperăm că ea va scădea”, a declarat Aurescu.
Proiectul noii legislații americane a fost introdus în Camera Reprezentanților în martie, iar în Senat în mai, diferența notabilă față de legislația actuală fiind evaluarea țărilor candidate la intrarea în Visa Waiver în funcție de rata de refuz a solicitărilor de viză, mărită de la 3% în prezent la 10%, precum și în funcție de rata de depășire a șederii permisă de viză (over stay), stabilită la 3%, un nou criteriu.
În prezent, România, Polonia și Bulgaria sunt țările membre UE care au nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite, ele nefiind incluse în Visa Waiver, pe motiv că au o rată de respingere a cererilor de viză mult peste limita de 3%. De asemenea, nici Cipru nu este inclusă, având în vedere problemele sale interne.
În 2011, țara noastră a avut o rată de respingere a aplicațiilor pentru viză de 22%, în timp ce rata Bulgariei și a Poloniei a fost de 16%, respectiv 10%.