Prima pagină » Știri » Bogdan Licu, suspectat de plagiat, propus pentru un nou mandat la Parchetul General. Când își susține interviul

Bogdan Licu, suspectat de plagiat, propus pentru un nou mandat la Parchetul General. Când își susține interviul

Bogdan Licu, suspectat de plagiat, propus pentru un nou mandat la Parchetul General. Când își susține interviul
Bogdan Licu și Laura Oprea, propuși de ministrul Justiției, Raluca Prună, în funcțiile de prim-adjunct și adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, propuși de ministrul Justiției, Raluca Prună, vor fi intervievați pe 29 decembrie, anunță Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). În urmă cu câteva luni, surse oficiale declarau pentru Mediafax că Ministerul Justiției îl propusese pentru un mandat de procuror adjunct al procurorului general al României pe Bogdan Licu, lucru care nu s-a mai întâmplat, una dintre problemele invocate, în ceea ce îl privește pe Bogdan Licu, fiind apariția în spațiul public a unor informații potrivit cărora acesta ar fi plagiat în lucrarea de doctorat.

„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit calendarul pentru examinarea propunerilor ministrului justiției de avizare a numirii doamnei procuror Laura Oprean și a domnului procuror Dimitrie Bogdan Licu în funcțiile de prim-adjunct și, respectiv, de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. (…) Secția pentru procurori a hotărât ca activitățile prevăzute în procedura de avizare a propunerilor ministrului justiției să se desfășoare conform următorului calendar: 14 decembrie 2016 – punerea în dezbatere publică a proiectelor de management și efectuarea verificărilor asupra candidaturilor; 29 decembrie 2016 – analizarea rezultatelor demersului anterior și intervievarea candidaților; -30 decembrie 2016 – transmiterea avizelor către Ministerul Justiției”, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Propunerea lui Bogdan Licu în această funcție pentru un mandat de trei ani vine după ce la sfârșitul lunii octombrie acestuia i-a fost prelungită cu șase luni delegarea pentru acest post. În urmă cu câteva luni, surse oficiale declarau pentru agenția de presă MEDIAFAX că ministerul Justiției l-a propus pentru un mandat de procuror adjunct al procurorului general al României pe Bogdan Licu, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Surse din sistemul judiciar au precizat pentru MEDIAFAX că la momentul respectiv ar fi fost neînțelegeri între șefii din justiție pe marginea numelor promovate pentru funcția de adjunct al procurorului general, una dintre problemele pus în discuție în ceea ce îl privește pe Bogdan Licu fiind apariția în spațiul public a unor informații potrivit cărora acesta ar fi plagiat în lucrarea de doctorat.

Bogdan Licu a cerut Academiei de Informații Mihai Viteazul retragerea titlului de doctor. În luna iulie, acesta declara pentru Mediafax că neagă orice acuzație de plagiat.

„La începutul lunii martie am cerut retragerea titlului de doctor. Am făcut solicitarea din cauza discuțiilor din spațiul public și pentru că vreau să îndepărtez orice suspiciune cu privire la obținerea acestui titlu. Academia a luat la cunoștință, am uzat de o prevedere legală”, declara Licu.

Laura Oprean a lucrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba-Iulia, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj, Parchetul Tribunalului Cluj și Parchetul Curții de Apel Cluj. Din anul 2006 a lucrat în cadrul DNA Cluj, în 2008 devenind șef al structurii. În anul 2009 a fost delegată procuror șef adjunct al DNA iar în 2012, când Daniel Morar a preluat conducerea interimară a parchetului general, Laura Oprean a devenit procuror șef interimar al DNA. În 2013, a revenit adjunct al DNA, conducerea fiind preluată de procurorul Călin Nistor. Ulterior, și-a încheiat activitatea la DNA, la cerere, revenind la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în calitate de procuror general al acestei structuri.