Bogdan Olteanu a fost ARESTAT
Măsura preventivă a fost dispusă pentru 16 zile. Instanța supremă a admis cererea Direcției Naționale Anticorupție, dispunând arestarea pentru 16 zile, Bogdan Olteanu fiind deja încarcerat la arestul Poliției Capitalei. Fostul viceguvernator BNR a fost inițial plasat în arest la domiciliu, timp de 14 zile, acesta solicitând o măsura mai ușoară.
„Toate zilele până la finalizarea acestui dosar vor fi apăsătoare și grele și aștept ca acest dosar să se finalizeze. Eu îmi pledez nevinovăția și voi aduce argumente în favoarea nevinovăției pentru toate întrebările care îmi vor fi puse”, a declarat Bogdan Olteanu, joi, la finalul ședinței de judecată.
Fostul viceguvernator BNR a fost audiat miercuri de procurorii anticorupție, în aceeași cauză fiind citat și fostul ministru al Mediului, Attila Korodi.
Pe 29 iulie instanța supremă decisese plasarea lui Olteanu în arest la domiciliu, decizie contestată de DNA.
Potrivit procurorilor DNA, Olteanu ar fi primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru efectuarea de demersuri pe lângă membrii Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării, precum și sprijin electoral.
Procurorii DNA aratau, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, consultat de gândul, că Sorin Ovidiu Vîntu a început demersurile de a-l numi pe apropiatul său, Liviu Mihaiu, în funcția de guvernator al Deltei Dunării, în vara anului 2008.
„Interesul lui în legătură cu numirea guvernatorului era în primul rând economic, legat de faptul că o parte din proprietățile sale imobiliare se aflau în Deltă, și, totodată, aici petrecea o mare parte a timpului, exprimându-și intenția de a transforma Delta într-o destinație de turism exclusivist. În acest context, punerea în aplicare a planurilor (…) de dezvoltare a Deltei Dunării erau legate de persoana celui care conduce rezervația și autoriza unele categorii de activități economice care puteau fi desfășurate”, arată DNA în referat.
Pentru a-și pune în aplicare planul, Vîntu a apelat la președintele Camerei Deputaților, liberalul Bogdan Olteanu. Pe 31 iulie 2008, cei doi s-ar fi întâlnit în Delta Dunării, la baza Lebăda, din localitatea Crișan, pe o ambarcațiune pe care Vîntu o folosea ca locuință de vară, fiind adus la întâlnire cu un elicopter pus la dispoziție de Vîntu, împreună cu intermediarul relației dintre Vîntu și Olteanu, mai arată procurorii.
Într-o convorbire din iulie 2008, apropiatul lui Vîntu arată că „Bogdan Olteanu vine dintr-o parte, îl aștept eu și după aceea se întoarce cu avionul că e tare grăbit. Știi? Face asta special, deci vine chiar din BUCUREȘTI, și face numai pentru… să ne vedem. M-ai înțeles„, arată procurorii DNA. Discuția continuă cu propunerea lui Vântu de a-i pune la dispoziție un elicopter lui Olteanu, în final deplasarea făcându-se cu elicopterul, conform procurorilor.
Din documentul DNA nu reiese dacă această convorbire este o interceptare a SRI realizată în 2008 cu mandat sau o înregistrare depusă la dosar de denunțător.
DNA arată că cel care a cerut milionul de euro pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcție a fost Bogdan Olteanu.
Pe 16 septembrie 2008, Bogdan Olteanu a fost primul care a anunțat public că Liviu Mihaiu va fi numit guvernator al Deltei Dunării, la o emisiune televizată. „În condițiile în care inculpatul nu avea nicio atribuție în acest sens și nu au fost identificate alte declarații publice similare, această conduită trebuie interpretată ca un mesaj al inculpatului către (…) că și-a îndeplinit promisiunea, având în vedere că asemenea informații ar fi putut obținute doar în urma discuțiilor cu decidenții guvernamentali”, arată procurorii DNA.
În 18 septembrie 2008, Liviu Mihaiu a fost numit în funcție. Anterior, Mihaiu a renunțat la acțiunile pe care le deținea, la cererea lui Vîntu, „pentru a elimina orice situație de incompatibilitate în vederea numirii pe această poziție. Deși inițial (…) nu a fost de acord cu aceste demersuri, pe care le-a considerat dezavantajoase din punct de vedere financiar, la solicitarea lui (…) a acceptat vânzarea acțiunilor și renunțarea la pozițiile deținute în grupul (…)„, arată procurorii DNA.
Procurorii DNA mai arată că suma de 1 milion de euro a fost transferată de Sorin Ovidiu Vîntu dintr-un cont bancar din Cipru în contul altei firme, indicată de intermediarul mitei. Banii au ajuns într-un offshore înregistrat în Delaware, SUA, care avea deschis un cont bancar în Bulgaria. De aici, milionul de euro a fost retras în numerar pe datele de 28, 29 și 30 octombrie 2008, arată procurorii DNA, banii anjungând prin intermediar la biroul unde Bogdan Olteanu își desfășura activitatea, la sediul PNL.
Când Bogdan Olteanu a candidat pentru un nou mandat de deputat, în toamna anului 2008, el ar fi beneficiat de consultanță pentru campania electorală, gratuit, din dispoziția lui Vîntu, prin intermediul unei firme pe care o controla (institutul de sondaje INSOMAR).
„O echipă din cadrul (…) a realizat mai multe lucrări de analiză politică și sondaje de opinie, lucrări care au fost puse la dispoziție lui Bogdan Olteanu. Aceste analize erau importante pentru că serveau la orientarea strategiei electorale, în condițiile în care anul 2008 a fost primul an în care s-a trecut la un sistem mixt, în care candidaturile și votul au fost uninominale, iar acordarea mandatelor s-a făcut proporțional, astfel că modalitatea de configurare a colegiilor electorale era esențială pentru desemnarea câștigătorului unui mandat parlamentar. Prețul serviciilor prestate de echipa lui (…) era de câteva zeci de mii de euro, Bogdan Olteanu neachitând contravaloarea acestora. În condițiile în care (…) era acționarul real al (…), aceste servicii reprezintă la rândul lor un folos material furnizat în schimbul influenței exercitate de Bogdan Olteanu”, mai arată referatul DNA.
Cine i-a denunțat pe Olteanu și Vîntu. Offshore-ul, folosit și la delapidarea Petromservice
Cel care ar fi făcut denunțul întregii afaceri la DNA ar fi Ionuț Adrian Eftime, fost director în cadrul Petromservice, condamnat în 2015 la 6 ani și patru luni de închisoare, pentru delapidare și spălare de bani.
Împreună cu omul de afaceri Kiss Laszlo, cunoscut ca un mare specialist în circuite financiare offshore, cei doi controlau offshore-ul IT&Media, folosit și în delapidarea Petromservice, după cum arătau procurorii DIICOT în ancheta respectivă, conform Mediafax.
Același offshore, cu sediul în Delaware, SUA, a fost folosit și pentru a rula banii pentru Bogdan Olteanu, reiese din referatul DNA privind arestarea preventivă a viceguvernatorului BNR.
Ionuț Adrian Eftime este fiul unuia dintre foștii angajați de bază ai lui Sorin Ovidiu Vîntu, sindicalistul Petromsergice Ion Eftime, care, în calitate de fost administrator al televiziunii Realitatea TV, a fost la rândul lui anchetat pentru o evaziune de 6,2 milioane de lei, conform Mediafax.
Eftime junior controla de asemenea fosta televiziune Alpha TV din Pitești, fiind, conform presei locale, ginerele actualului primar al Piteștiului, Cornel Ionică.
Știre în curs de actualizare