BOMBĂ CU CEAS. Următorul oraș care va deveni focarul de CORONAVIRUS al României. Zeci de persoane, depistate pozitiv în ultimele zile. Se cere intervenția Armatei!
Orașul ialomițean Țăndărei ar putea deveni următorul focar de coronavirus din România, după ce peste 20 de persoane au fost depistate pozitiv în ultimele zile și tot mai multe se prezintă la medic având simptome specifice. Cadrele medicale de la spitalul din Țăndărei vorbesc de cel puțin șapte persoane decedate din cauza coronavirusului, deși statisticile arată doar cinci morți în tot județul Ialomița!
Focarul a izbucnit în comunitatea de romi din Țăndărei, care nu au respectat izolarea după întoarcerea de peste hotare, scrie Recorder.ro. Situația este tot mai gravă și autoritățile cer ajutorul ARMATEI, pentru a-i disciplina pe cei care nu respectă nicio regulă.
În data de 26 martie, un bărbat de 39 de ani din Țăndărei a ajuns la spital, cu tuse și febră mare. I-au fost prelevate probe pentru testul de coronavirus și a fost trimis acasă, în izolare. Nu avea afecțiuni, nu era la o vârstă care să fie afectat grav de Covid-19. Pe seară, i s-a făcut rău și nu a mai putut să respire. A murit la spital. Pe 28 martie, vine rezultatul testului; pozitiv la SARS-CoV-2!
Cu o zi înainte murise și un bărbat de 60 de ani, cu simptome de coronavirus. Ulterior, rezultatul autopsiei vine cu rezultatul de Covid-19 pozitiv.
„În ultima perioadă, la Țăndărei s-au întors aproximativ 4-500 de persoane din străinătate. Cea mai mare parte au intrat în izolare la domiciliu, dar ei stau acolo, în cartier, și se mai duc la vecini, mai ies. Noi am încercat să-i monitorizăm, dar sunt mulți, ce să facem”, spune pentru Recorder.ro viceprimarul din Țăndărei, Lucian Achimaș.
Din 28 de cazuri în toată Ialomița, 21 sunt din Țăndărei!
„Totul a început cu o înmormântare de acum două săptămâni, în comunitatea de romi. Apoi au început să curgă cazurile. În tot județul sunt 28 confirmați pozitiv la momentul ăsta (1 aprilie, ora 10.00) prin analize făcute la Matei Balș. Dintre care 21 sunt din Țăndărei”, spune un medic din județ, sub protecția anonimatului.
Eduard Literaș, unul dintre bărbații infectați cu coronavirus după înmormântarea respectivă, a ținut un adevărat „jurnal video” despre boala sa, pe Facebook.
Autoritățile din Țăndărei refuză însă să comunice oficial numărul celor infectați și decedați în comunitate. „Au murit șase persoane pe care eu le știu sigur, infectate cu noul coronavirus. A șaptea a murit astăzi (n.r. – ieri), un bărbat de 60 și ceva de ani. Toți au fost romi, toți din Țăndărei. Sunt foarte mulți contaminați. În spital au venit de vineri și până acum șapte sau opt persoane suspecte de coronavirus, pentru testare. Trei au fost deja confirmate. Vin cu temperatură, cu dureri de gât, cu tuse. Când ajung la noi, sunt internați pe secția Pediatrie transformată într-un fel de secție de preluat suspecți de coronavirus. Asistentele îmbracă un costum de dimineața până seara. Nu se pot duce nici la WC, că dacă-l dau jos, trebuie altul, și nu mai au de unde”, a declarat un cadru medical, sub protecția anonimatului.
Panica s-a instalat printre romi…
„La toată lumea îi este frică, avem familie, avem copii”, spune prin telefon un membru al comunității, întors recent din Spania. Omul se plânge că nu sunt testați și are o mătușă cu Covid-19 la „Matei Balș”, în stare gravă.
… Dar nu este suficient cât să-i țină pe toți în casă
Pastorul penticostal al comunității, Vervelas de Țăndărei, spune că încearcă să-i convingă pe oameni să stea în case, așa cum fac el și familia sa:
„Eu am mai văzut că trec, așa, pe stradă. Probabil sunt din cei care fac declarație că merg la cumpărături, nu știu. Noi suntem izolați în casă, nu ieșim. Tot ce știm auzim prin telefon: a murit X, a murit celălalt, ăla e în spital. În ultima perioadă, aproape zilnic se mai aude câte o tragedie de genul ăsta. Cred că peste 15-20 de oameni sunt internați în spitale. S-ar putea să fie mai mulți. Sunt în spitale din București. Astăzi (n.r. – ieri) au mai dus pe cineva la spital la Slobozia”.
S-a cerut ajutorul Armatei
„Am solicitat și ajutorul Armatei pentru că am avut o solicitare a doamnei primar de la Țăndărei și a primarilor din împrejurimi, care și-au exprimat îngrijorarea legată de nerespectarea izolării. Doamna primar din Țăndărei ne-a spus că cetățenii, după ce trece poliția pe stradă, ei iarăși ies. Nu ascultă, nu respectă, nu au înțeles ideea de autoizolare. Nu pot să pun polițist la fiecare persoană sau la fiecare curte. Plus că ei nu trec neapărat pe străzi, ci dintr-o curte în alta prin spatele caselor, și-au făcut căi de acces prin propriile curți. Poliția nu are posibilitatea să oprească acest tip de circulație. Ieri am făcut adresă către unitatea militară din Slobozia să facă parte din grupurile mixte de pază și vom avea mai multe filtre și puncte fixe la ieșirile din Țăndărei.”, a declarat prefectul din Ialomița, Tonița Manea.
Prefectul este contrazis însă de unii medici: „Oficial, sunt doar vreo 20 de cazuri în Țăndărei, dar probabil că în realitate sunt infectați deja cam jumătate din comunitatea de romi de acolo” – spune un cadru medical din Slobozia. Din păcate, DSP Ialomița nu are dreptul să comunice nimic despre situația de la Țăndărei, care va deveni, probabil, următorul focar de coronavirus din România.