Prima pagină » Știri » BOMBĂ ECOLOGICĂ! Descoperire șocantă după secarea Lacului COLIBIȚA. Dejecțiile se varsă DIRECT în apă

BOMBĂ ECOLOGICĂ! Descoperire șocantă după secarea Lacului COLIBIȚA. Dejecțiile se varsă DIRECT în apă

În urma unor informații din spațiul public, potrivit cărora proprietarii unor imobile situate în arealul Acumulării Colibița deversează DEJECȚIILE și APA MENAJERĂ în lac, directorul general al A.N. Apele Române a dispus un control de URGENȚĂ, efectuat de Inspecția Bazinală a Apelor (IBA).

De asemenea, directorul general al ANAR, Victor Sandu, a cerut echipei de control ca la finalul acțiunii să prezinte raportul de control și propuneri de măsuri.

Acumularea Colibița este amplasată pe râul Bistrița, este realizată printr-un baraj din anrocamente cu mască din beton asfaltic cu un volum total de cca. 100 milioane mc, un volum util de 75 milioane mc și un volum de atenuare a undelor de viitură de 25 milioane mc și care asigură resursa de apă pentru alimentarea cu apă a localităților din aval, inclusiv a Municipiului Bistrița, precum și apărarea împotriva inundațiilor a acestei zone.

Lucrările au o vechime de peste 30 de ani, altele de peste 40 ani, și echipamente cu durata de viață depășită. Dată fiind importanța, în primul rând, pentru populație a amenajării, A.N. Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Someș – Tisa a promovat un proiect complex de reabilitare și modernizare a construcțiilor, echipamentelor și instalațiilor de la baraj și de la descărcătorii hidraulici ai acestuia la care se adaugă lucrări de amenajare ale cursului de apă care vor mări gradul de protecție al populației și infrastructurii localităților la inundații.

 

 

Lucrările se fac cu respectarea principiilor Planului de management al riscului la inundații și ale principalelor directive europene din domeniul gospodăririi apelor și protecției mediului.

Soluțiile de reabilitare și modernizare includ atât măsuri de protejare a ecosistemelor acvatice, cât și măsuri de consolidare a malurilor și versanților.

Pentru realizarea celor mai importante măsuri care privesc barajul este prevăzută golirea parțială a lacului de acumulare conform unui grafic care să nu pună în pericol lucrările hidrotehnice, malurile și versanții, precum și obiectivele socio – economice din zona de influență.

foto: captură Știrile Pro Tv

Măsurile sunt luate în urma unui material Pro Tv. Potrivit acestuia, proprietarii pensiunilor din zonă și-au construit singuri sistem de canalizare, iar DEJECȚIILE și apa menajeră se revarsă direct în lac.

„Tot absolut se duce acolo în lac”, povestește un localnic.

„În urma scăderii apei, putem controla ceea ce nu am putut controla în acești ani și anume: dacă sunt deversări de DEJECȚII sau dacă sunt persoane care își asigură alimentarea caselor din lac necontorizat”, spune Ovidiu Frenț, prefectul județului Bistrița-Năsăud.

foto: captură Știrile Pro Tv

La sfârșitul verii, reprezentanții Ministerului Apelor și Pădurilor vor să demareze lucrările de consolidare a barajului ridicat în urmă cu 42 de ani și apa din lac va fi scoasă în totalitate.

Au apărut însă multe probleme: alunecări de teren, pereții pensiunilor cedează, pontoanele riscă să se dărâme. De asemenea, tot mai mulți turiști evită zona, din cauza șantierului.

foto: youtube.com