BOR cere respingerea legii parteneriatului civil. Coaliția pentru familie plusează: Cei care trăiesc în concubinaj sunt mai săraci și mai puțin educați
Patriarhia Română a anunțat, marți, prin intermediul unui comunicat de presă, că privește cu îngrijorare demersurile legate de eventuala oficializare a așa-zisului „parteneriat civil”, acțiuni materializate într-un proiect de lege aflat în acest moment pe agenda Camerei Deputaților.
„Considerăm că instituționalizarea unei forme alternative de familie este contrară credinței creștine și tradiției poporului român, cu posibile consecințe grave pentru viața morală, familială și socială a acestuia. Din punct de vedere creștin, dar și constituțional, cu excepția adopției și a înrudirii de sânge, familia se naște exclusiv prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Parteneriatul civil nu ar face decât să încurajeze concubinajul și să deresponsabilizeze pe cei doi parteneri în detrimentul mamei și al copilului. Mai precis, cadrul legal care protejează în mod optim „creșterea, educația și instruirea copiilor” este doar familia (art. 48, al. 1 din Constituția României)Ț, se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei, remis marți Mediafax.
Potrivit reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române, încercările de redefinire a familiei naturale și tradiționale „par să facă parte dintr-o agendă ideologică care discreditează valorile și binefacerile sociale ale familiei”.
Reacția Patriarhiei Române vine după ce membrii comisiei de egalitate de șanse au avizat favorabil propunerea legislativă privind parteneriatul civil, depusă de Remus Cernea, Comisia juridică fiind sesizată pe fond.
Reprezentanților mass-media nu li s-a permis, inițial, să ia parte la ședința comisiei în care a fost dezbătută inițiativa legislativă privind parteneriatul civil și avizată pozitiv, însă, s-a revenit, ulterior, asupra deciziei.
Președintele comisiei, deputatul USR Oana Bîzgna, a precizat, la solicitarea Mediafax, că ședința nu începuse atunci când reprezentanților mass-media li s-a transmis că le este interzis accesul la dezbaterile comisiei și că a vrut să își întrebe întâi colegii dacă „se simt confortabil” cu presa.
„Nu începuse încă comisia, după care mi-am întrebat colegii dacă puteți sau nu (asista la ședința comisiei-n.r.), a fost prima dată când mi s-a cerut ca presa să fie prezentă (…) Știam că ședința este publică, am vrut să îmi întreb colegii dacă se simt confortabili cu asta sau nu. Am verificat, de fapt,dacă sunt confortabili cu votul la vedere sau doresc să solicite vot (secret-n.r.)”, a declarat deputatul USR Oana, pentru Mediadax, solicitată să precizeze de ce reprezentanților mass-media li s-a transmis că nu pot participa la ședință.
Surse parlamentare au precizat că deputatul USR a cerut permisiunea colegilor de comisie pentru a permite accesul presei, ulterior, s-a luat în calcul și posibilitatea ca membrii „să se simtă stânjeniți de presă când votează”, însă, deputații au decis că presa poate participa.
Potrivit surselor citate, nu a existat un vot, ci a fost doar „o consultare”.
Persoanele care trăiesc în concubinaj sunt mai sărace și mai puțin educate decât cele căsătorite
Coaliția pentru Familie, organizația care a înaintat ideea de modificare a definiției familiei în Constituția României, a transmis o scrisoare parlamentarilor, în care cere ca legislația privitoare la parteneriatul civil să fie respinsă, principalele motive fiind legate de definiția acestui concept, dar și de efectele pe care inițierea unei astfel de legi le-ar avea atât asupra partenerilor din cuplu, cât și asupra copiilor acestui cuplu, în cazul în care ei ar exista.
Membrii coaliției consideră că definiția parteneriatului civil este „cvasi-identică” definiției căsătoriei, fapt care va conduce la apariția parteneriatului civil ca o instituție paralelă căsătoriei, care se va substitui acesteia în formarea unei familii.
„Unul din argumentele principale ale promotorilor inițiativei este existența a sute de mii de cupluri heterosexuale care ar avea nevoie de această lege pentru a fi protejate. Aceștia omit însă că, din moment ce drepturile partenerilor urmează să fie foarte asemănătoare cu cele ale soților, legea nu va aduce, în fapt, nimic nou pentru cuplurile coabitante bărbat-femeie”, se arată în scrisoarea Coaliției, în care parteneritul civil este descris drept „un simplu contract care omite valori esențiale”.
Astfel, acesta nu dă naștere obligației la fidelitate reciprocă, „instituind un laxism moral cu totul nespecific dreptului românesc”, iar cuplurile devin tot mai demotivate să se căsătorească, decizie care are un impact și asupra deciziei de a procrea.
„Nu înțelegem cum poate fi această schimbare una de dorit într-o societate aflată în cea mai gravă criză demografică din istoria sa, cu nivelul nașterilor regresând până la cel al anilor 1880 și cu o îmbătrânire galopantă a populației, aflată în al 28-lea an de scădere consecutivă după 1990″, susțin semnatarii scrisorii.
La punctul al doilea, aceștia identifică prinicipala victimă care ar apărea în urma recunoașterii concubinajului prin legiferarea parteneriatului civil. Aceasta va fi reprezentată de copil. Astfel, Coaliția pentru Familie citează un studiu sociologic din 2015 realizat în Statele Unite, în care se arată că efectele concubinajului asupra copiilor sunt cât se poate de grave: doar unul din trei copii care se nasc în urma concubinajului trăiesc cu ambii părinți până la vârsta de 12 ani, față de 75% dintre copiii ai căror părinți sunt căsătoriți; copiii care locuiesc cu adulți care coabitează „au” cel puțin trei perechi de „părinți” diferiți până la majorat; copiii crescuți de adulți aflați în concubinaj sunt mai puțin sănătoși, au performanțe școlare mai slabe și sunt mai înclinați spre delicvență decât copiii crescuți în familii întemeiate pe căsătorie.
Mai mult, în scrisoare este construită și o caracterizare a persoanelor care trăiesc în concubinaj. Acestea sunt mult mai sărace ca persoanele integrate în familii, venitul mediu în cuplurile coabitante fiind cu 50% mai mic decât venitul familiilor întemeiate pe căsătorie. Astfel, 32,5% dintre căminele unde partenerii trăiesc în concubinaj sunt sub pragul de sărăcie, față de doar 10-11% în cazul familiilor întemeiate pe căsătorie. Totodată, partenerii care trăiesc în concubinaj tind să fie mult mai puțin educați ca soții.
Ultimul punct al scrisorii Coaliției pentru Familie aduce în discuție ceea ce membrii acestei organizații consideră a fi scopul real al parteneriatului civil: „să confere statut legal de familie cuplurilor de același sex” și că toate explicațiile oficilităților care aduc în prim-plan protecția cuplurilor heterosexuale coabitante sunt doar modalități de manipulare.
„Chiar unul dintre parlamentarii care a votat favorabil proiectul în Comisia de Drepturile Omului a afirmat că în opinia sa parteneriatele civile ar fi necesare pentru a „respecta dreptul la viața de familie al tuturor cetățenilor țării, indiferent de sex sau orientare sexuală”. Ceea ce se omite din acest raționament este că relațiile într-un cuplu unisex nu pot constitui „viață de familie”, cele două tipuri de cupluri fiind structural diferite, ca atare neputând pretinde un tratament egal din partea legii.
Sociologic, familia este consacrată ca un grup de persoane care relaționează în baza unor legături de sânge, căsătorie sau adopție. Cuplurile unisex nu se includ în niciuna dintre aceste categorii”, susțin semnatarii scrisorii.