Borcea, în fața instanței. „Regret faptele comise. Îmi pare rău pentru familie și pentru copiii mei”

Publicat: 02 05. 2018, 17:43

„Regret faptele comise. Îmi pare rău pentru familie și pentru copiii mei că i-am expus la așa ceva”, a fost scurta cuvântare a lui Cristian Borcea.

Procurorul a cerut respingerea cererii de liberare condiționată, întrucât conduita bună a lui Borcea din detenție este un lucru normal.

„Noile condiții suplimentare în legătură cu achitarea prejudiciului se acordă doar condamnatului pentru care s-a atins deja scopul pedepsei. E important sa se țină cont de profilul socio-moral al deținutului. (…) Faptele comise extrem de grave nu pot fi omise. Din poziția sa, se folosește de situație ca un tertip pentru a trage de timp în vederea executării pedepsei. Vă rugăm să constatați că e o persoană cu o poziție în societate, are studii superioare și s-a folosit de împrejurări pentru a încalca legea, a dovedit lipsă de respect față de lege”, a spus, în sala de judecată, procurorul.

În replică, avocatul lui Cristian Borcea, Alice Drăghici, a spus că fostul finanțator al Clubului Dinamo îndeplinește toate dispozițiile legale pentru a fi eliberat, pentru că se află la a doua analiză similară, dar și pentru că a executat mare parte din pedeapsă.

„Sigur că evaziunea fiscală și spălarea de bani sunt fapte grave, dar instanța a dat pentru el cea mai mare din toți cei care au fost trimiși în judecată. El a executat patru ani și două luni de închisoare. Ceea ce înseamnă 1.519 zile. Sunt beneficii care li se acordă unora de care clientul meu nu a beneficiat. Are 385 zile ca urmare a muncii prestate. Administrația Penitenciară a comunicat că ar fi trebuit să fie analizată situația lui în noiembrie 2016. Pe parcursul a patru ani și două luni, a primit un număr mic de recompense, 35. Nici administrația penitenciarelor nu e prea generoasă. Apreciați ca e traumatizant pentru copiii săi posibilitatea de a nu-l vedea pe tatăl lor. Atât cât a putut a făcut. Lipsa oricărei sancțiuni în penitenciar înseamnă dorința unui om să se reabiliteze. (…) Din momentul în care a fost încarcerat a muncit permanent. Azi lucrează în regim deschis fără supraveghere. A câștigat încrederea Administrației Penitenciare. (…) Nu e corect ca un om care a plătit prejudiciul să fie acuzat că îl folosește ca un tertip. Nu orice e tertip. 800.000 euro a fost prejudiciul inițial. S-a plătit în două luni. E un om corect. Alți inculpați trimiși în judecată nu au plătit un leu. (…) Copiii sunt atât de legați de tatăl lor că nu se pune problema să exploateze imaginea”, a spus apărarea lui Cristian Borcea.

Aceasta este cea de-a doua cerere a fostului finanțator al Clubului Dinamo, după ce, în urmă cu șase luni, magistrații Tribunalului Ilfov i-au cerut solicitarea precedentă și i-au interzis o nouă cerere până în luna aprilie 2018.

Dinamovistul se află la Penitenciarul Jilava după ce a fost condamnat definitiv, în anul 2014, de Curtea de Apel București, la șase ani și patru luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători.