Boris Johnson declară că UE intenționează să oprească aprovizionarea cu alimente pentru Regatul Unit

Boris Johnson declară că UE intenționează să oprească aprovizionarea cu alimente pentru Regatul Unit
Publicat: 14/09/2020, 17:49

Potrivit prim-ministrului britanic, UE intenționează să impună o restrictie alimentară din Regatul Unit.

Boris Johnson susține că UE amenință să „oprească aprovizionarea cu alimente din Marea Britanie în Irlanda de Nord”

Potrivit prim-ministrului britanic Boris Johnson, Uniunea Europeană amenință să „oprească aprovizionarea cu alimente din Marea Britanie în Irlanda de Nord”, în ciuda existenței taxelor de import dintr-o regiune în alta.

Argumentul primului ministru în favoarea proiectului de lege privind piața internă este un amestec de adevăr și confuzie.

Conform protocolului privind Irlanda de Nord din acordul de retragere convenit și ratificat anul trecut, Irlanda de Nord va rămâne efectiv pe piața unică și va respecta standardele UE în materie de bunuri până la sfârșitul perioadei de tranziție, în timp ce restul Regatului Unit va avea propriile standarde.

Codul vamal al UE ar putea fi aplicat asupra mărfurilor care intră din Marea Britanie în Irlanda de Nord pentru mărfurile  considerate „expuse riscului”, în cazul lipsei unui acord comercial amplu

Conform acordului, codul vamal al UE ar fi aplicat și asupra mărfurilor care intră în Irlanda de Nord din Marea Britanie, deși Irlanda de Nord ar rămâne pe teritoriul vamal al Regatului Unit. Acest acord „in-out” a fost convenit pentru a preveni implementarea unei frontiere vamale pe insula Irlanda.

În cazul în care UE și Marea Britanie nu au convenit în acest an un acord comercial mai amplu, acest lucru ar putea însemna aplicarea unor tarife pentru mărfurile care intră în Irlanda de Nord din Marea Britanie dacă acestea sunt considerate „expuse riscului” de a intra în Republica Irlanda într-un punct ulterior.

Tarifele vor fi rambursabile importatorilor, unde s-ar putea dovedi că mărfurile nu au trecut peste granița Republicii. Dar tarifele și controalele se vor face în primă instanță, creând bariere în calea comerțului dintre Irlanda de Nord și Marea Britanie.

Acest rezultat a fost motivul pentru care Theresa May, în calitate de prim-ministru, a fost ferm împotriva oricărei astfel de frontiere vamale dintre cele patru națiuni ale Regatului Unit.

Cu toate acestea, pentru a face acest lucru mai plăcut părții britanice, s-a convenit ca un comitet mixt UE-Regatul Unit să analizeze gama de bunuri care pot fi importate din Marea Britanie în Irlanda de Nord.

De exemplu, guvernul britanic a susținut că mărfurile exportate în Irlanda de Nord pentru a fi vândute în lanțurile de supermarketuri britanice din provincie nu ar trebui considerate „expuse riscului” de a intra în sudul insulei Irlanda.

Lista bunurilor considerate „în pericol”, în negociere

Negocierile cu privire la bunurile care sunt considerate „în pericol” sunt în curs. Dar, în conformitate cu protocolul privind Irlanda de Nord convenit de Johnson, eșecul de a se încheia cu privire la aceasta ar duce la o poziție implicită a tuturor bunurilor care intră din Marea Britanie fiind considerate „în pericol” și, prin urmare, atragând tarife.

Premierul a spus că aceasta ar fi o „interpretare extremă a protocolului Irlandei de Nord” și că „va impune o frontieră comercială pe scară largă în largul Mării Irlandei”. În realitate, este pur și simplu ceea ce s-a convenit.

Dar Johnson nu se mai simte confortabil cu cele convenite. Proiectul de lege privind piața internă ar suprima clauzele cheie, lăsând decizia a ceea ce este „în pericol” în mâinile miniștrilor britanici.

Primul ministru este preocupat doar de tarife?

„Ni se spune că UE nu va impune doar tarife pentru mărfurile care se deplasează din Marea Britanie în Irlanda de Nord, ci că acestea ar putea opri de fapt transportul produselor alimentare”, scrie premierul.

Aici, premierul aduce o problemă complet separată și nu una care este rezolvată prin proiectul de lege privind piața internă.

Pentru ca exportatorii britanici să mute produsele agricole pe piața unică a UE, inclusiv Irlanda de Nord, Bruxelles trebuie să acorde „aprobarea unei țări terțe” regimului de reglementare al Regatului Unit. Este un control de sănătate. De exemplu, o țară trebuie să aibă un program de control al salmonelei pentru importul de pui.

UE a declarat că Marea Britanie nu a reușit până acum să ofere suficiente detalii despre așa-numitul regim sanitar și fitosanitar pentru produsele de origine animală și vegetală post-Brexit. Guvernul Marii Britanii spune că UE are suficiente informații. Oricum ar fi, nu există nimic în proiectul de lege privind piața internă care să rezolve această dispută. Criticii susțin că premierul are obiceiul de a nu lăsa faptele să împiedice o poveste bună.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...