Poliția de Frontieră Română a deschis focul asupra unei nave turcești, „Ostik Senol”, care pescuia ilegal în Marea Neagră, după ce braconierii nu au răspuns somațiilor legale inițiate de autoritățile române. La întoarcerea în Istambul, trei marinari au susținut că au fost răniți de gloanțele de cauciuc.
„Poliția de Frontieră a acționat pentru oprirea și controlul pescadorului. Întrucât acesta nu s-a conformat somațiilor legale efectuate prin toate mijloacele radio-electronice, acustice și optico-vizuale, polițiștii de frontieră au folosit gradual armamentul individual și de la bordul navei, efectuând foc de avertisment, în condițiile legii”, transmite Poliția de Frontieră.
Pentru a-i sancționa pe pescari, autoritățile române au cooperat cu cele din Turcia.
„Garda de Coastă a Republicii Turcia a întreprins măsuri pentru interceptarea navei de pescuit, identificând-o în data de 20.02.2019, în Portul Istinye/Istanbul. Autoritățile Republicii Turcia au informat Poliția de Frontieră cu privire la faptul că au sancționat administrativ echipajul naveiOstikSenolpentru trecerea ilegală a frontierei și au sesizat autoritățile portuare din Istanbul cu privire la lipsa documentelor și a autorizațiilor legale ale pescadorului”, se arată în comunicat.
La întoarcerea în Istambul, marinarii au declarat presei locale că se aflau în ape internaționale și că trei dintre ei au fost răniți de gloanțele de cauciuc trase de autoritățile române. În replică, Poliția de Frontieră a anunțat că a acționat conform legii și a acuzat pescuitul ilegal intensiv săvârșit de marinarii turci în ultimii 17 ani.
„Pescuitul ilegal săvârșit de nave de pescuit pavilion Turcia s-a intensificat începând cu anul 2002 în Zona Economică Exclusivă a României. Numai în anul anterior, în cadrul acțiunilor comune desfășurate de Poliția de Frontieră cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, a fost reținută în vederea confiscării aproximativ 1,4 tone pește specia calcan și au fost recuperate din apă aproximativ 33 km de plase de diferite tipuri”, transmite Poliția de Frontieră.
Nava „Ostik Senol” a fost implicată și în anii anteriori în activități infracționale, în prezent fiind în lucru trei cercetări penale.