Brândușa Novac, achitată pentru conflict de interese de Curtea de Apel București

Brândușa Novac, achitată pentru conflict de interese de Curtea de Apel București
Publicat: 19/12/2013, 16:34

Brândușa Novac, fost deputat PDL, a fost achitată, joi, de magistrații de la Curtea de Apel București (CAB), în procesul în care a fost trimisă în judecată, de procurorii Parchetului general, pentru conflict de interese.

Potrivit deciziei instanței, partea civilă a procesului a fost disjunsă și va fi judecată, în continuare, la Curtea de Apel București.

Astfel, fostul deputat a fost achitat doar pe partea penală. Soluția instanței nu este însă definitivă și poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Brândușa Novac a fost trimisă în judecată, în 19 aprilie, sub acuzația că s-a aflat în conflict de interese.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006-2009, la diferite intervale de timp, Cornelia Brândușa Novac, deputat în legislatura 2008-2012, în calitate de director-manager al Circului „Globus” și ordonator terțiar de credite, a încheiat 11 contracte cu o societate comercială la care avea calitatea de asociat, obținând astfel, direct sau indirect, pentru sine, foloase materiale de 758.217 de lei.

În mai 2011, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a o cerceta pentru conflict de interese pe Brândușa Novac.

ANI arăta că, în perioada 5 decembrie 2006 – 12 mai 2009, Novac, în calitate de persoană fizică, precum și în calitate de asociat în cadrul SC Sidus Artis SRL, a încheiat 11 contracte de colaborare, precum și contracte pentru realizarea unor spectacole de către Circul Globus București (în prezent „Circ & Variete Globus” București), unde ocupa funcția de manager. Valoarea totală a celor 11 contracte a fost de 1.194.032 de lei.

Inspectorii de integritate au susținut că Brândușa Novac poate fi acuzată de conflict de interese în materie administrativă ca urmare a semnării a două contracte de realizare a scenariilor și regiei pentru două spectacole, între ea, ca persoană fizică, și „Circ&Variete Globus” București, precum și a unui contract de colaborare încheiat între circ și SC Artis Sidus SRL. Valoarea totală a celor trei contracte semnate în perioada 8 ianuarie 2007 – 12 mai 2009 este de 443.440 de lei, preciza ANI.

În 31 mai 2011, Brândușa Novac a contestat la Curtea de Apel București raportul ANI privind conflictul de interese. Instanța a respins ca neîntemeiată acțiunea Brândușei Novac, în 17 aprilie 2012.

Decizia a fost contestată de Brândușa Novac la instanța supremă, următorul termen fiind stabilit la 21 mai.

Brândușa Novac declara, după decizia Curții de Apel București, că în situații similare cu a ei, într-un „așa-zis conflict de interese”, se află toți managerii instituțiilor de spectacole și concerte – „regizori, scenografi, actori, alți artiști interpreți care au creat în beneficiul publicului, în teatrele și operele pe care le conduc, în virtutea și sub protecția Legii privind dreptul de autor și drepturile conexe”. Ea susținea că decizia Curții de Apel București este netemeinică și nelegală, astfel că a contestat-o la instanța supremă.

Într-un alt dosar, în care Brândușa Novac a contestat raportul ANI privind incompatibilitatea, Curtea de Apel București a respins acțiunea, în 21 mai 2012. Decizia a fost contestată și în acest caz de Novac, la instanța supremă, care a stabilit primul termen pentru 15 octombrie 2014.

În februarie 2011, Agenția Națională de Integritate a constatat că Brândușa Novac s-ar afla în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut simultan funcția de deputat și pe cea de director al „Circ&Variete Globus” București.

Brândușa Novac deține funcția de director-manager al circului din 22 februarie 2008, iar din 19 decembrie 2008 până în 2012 a fost deputat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...