Brașov: Prize pentru mașinile electrice și hibrid, amplasate pe stâlpii de iluminat
Prima priză de acest fel a fost pusă în funcțiune săptămâna trecută, în parcarea de lângă Parcul Central, în fața hotelului Capitol. În următoarea perioadă alte două prize pentru încărcarea mașinilor electrice și hibrid vor fi montate pe alți doi stâlpi de iluminat de pe Bulevardul Eroilor, dar și în parcarea supraetajată aflată în construcție lângă Spitalul Militar.
„Este un proiect pilot pentru montarea de prize de încărcare a vehiculelor electrice și hibrid în parcările publice din municipiu, utilizând infrastructura de iluminat public. Facilitatea este oferită în cadrul proiectului de telegestiune a iluminatului public, aflat în implementare. Noul sistem de telegestiune a iluminatului public din municipiul Brașov, pe care îl implementăm în această perioadă, permite o serie de facilități, iar una dintre aceasta este de a da posibilitatea cetățenilor care dețin mașini electrice și hibrid să le încarce de la sistemul de iluminat public. Obiectivul la care s-a angajat municipiul Brașov prin Convenția Primarilor este de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu 32% până în anul 2020, iar acest proiect este încă o modalitate prin care vom atinge acest obiectiv”, a afirmat Sorin Toarcea.
Și în Poiana Brașov, în zona hotelului Alpin, va exista un astfel de sistem de încărcare a mașinilor electrice și hibrid, toate punctele de încărcare fiind semnalizate corespunzător.
Utilizarea prizelor în primele șase luni va fi gratuită, în baza unui SMS trimis la numărul de telefon 0732.66.00.70, care va activa fluxul de curent pentru o durată de trei ore, urmând a se folosi apoi diverse metode de plată prepay, postpay sau alte variante. Dacă timpul de încărcare este insuficient, utilizatorul va trebui să trimită din nou un SMS de activare.
Administrarea funcțiilor de încărcare poate fi realizată de un modul specific din cadrul platformei software care gestionează funcționarea sistemului de iluminat public. În acest fel, dotarea cu prize de încărcare auto se poate realiza direct pe stâlpii de iluminat public, pe toată suprafața orașului, eliminând necesitatea lucrărilor civile de instalare a echipamentelor.
În cadrul aceluiași proiect, în prima parte a anului 2015, folosind ca infrastructură electrică tot rețeaua de iluminat public, vor fi instalate 42 de camere video de supraveghere și 42 de butoane de panică, conectate la sistemul integrat al primăriei.
În viitor, municipalitatea are în vedere utilizarea structurii de iluminat public modernizate prin proiectul de telegestiune, și pentru implementarea altor aplicații de interes cum ar fi sisteme de senzori de mediu și poluare, hotspoturi WI-FI, dispozitive de gestiune a parcărilor etc.