Prima pagină » Știri » Brazii rămân în piețe. Comercianții nu vor să scadă prețul nici în ziua de Crăciun

Brazii rămân în piețe. Comercianții nu vor să scadă prețul nici în ziua de Crăciun

Mii de brazi au rămas nevânduți și în acest an, în București, după ce comercianții nu au vrut să scadă prețurile, ba chiar în unele cazuri, în Ajun, au scumpit pomii de iarnă, și nici măcar în ziua de Crăciun nu au făcut reduceri semnificative.

În piețele din Capitală și în zonele special amenajate, încă de la începutul lunii decembrie comercianți din toată țara au scos la vânzare brazi. Unii erau cumpărați de la Romsilva, deci românești, alții importați din Norvegia, Danemarca sau Olanda. Prețurile, la începutul lunii, erau cuprinse, în medie, între 40 și 70 de lei pentru un brad cu o înălțime de cel mult 1.80 metri, dar ajungeau chiar și la 250-300 de lei pentru pomii de peste 3 metri înălțime și cu o coroană bogată.

Odată cu apropierea Crăciunului, cererea a crescut, astfel comercianții au crescut tot mai mult prețurile, în piețe mai ales, unde un pom de iarnă se vindea, în Ajun, cu cel puțin 100 de lei, iar un brazii cei mai frumoși costau de la 140-150 de lei în sus. În Piața Obor, din Sectorul 2 al Capitalei, de exemplu, sute de oameni au venit pe 24 decembrie pentru a compăra un pom de Crăciun.

,,Nu am avut timp până acum, am fost ocupat cu serviciul și am zis că nu poate trece Crăciunul fără să am un brad în casă. Bugetul e de aproximativ 150 de lei, dar trebuie să mai iau și decorațiuni de banii ăștia, așa că mai mult de 100 de lei nu cred că voi da pe brad”, a spus Marius Stacu, unul din bucureștenii veniți pe ultima sută de metri să cumpere un brad.

Un alt cumpărător, Mariela Graur, pensionară, a spus ,,am tot așteptat să scadă prețurile dar văd că nici acum, în Ajun, nu le lasă mai jos. Probabil o sa cumpăr o coroniță, niște crenguțe de brad și îmi fac eu un brăduleț mai mic. Am încercat să negociez, dar nu e chip, îmi spun că ies în pagubă dacă scad prețul”.

Comercianții au vrut să profite cât mai mult de pe urma celor rămași în urmă cu achiziționarea bradului de Crăciun, astfel că nu au acceptat să scadă prețurile cu mai mult de 10-20 de lei.

,,Și noi am dat bani pe brazii ăștia, așa că nu avem cum să îi vindem mai jos decât i-am cumpărat. Aia e, cine s-a grăbit și a venit la început de lună a prins mai ieftin, cine nu, ori dă banul, ori nu ia bradul. Sau dacă vrea ceva ieftin, își poate lua o coroniță, că e 10 lei și frumos decorată. Noi aici muncim o lună întreagă. Dacă rămânem cu brazii nevânduți, aia e”, a spus unul dintre vânzătorii de brazi din Piața Obor.

Și pentru că nu au fost foarte mulți români cu dare de mână, dispuși să plătească 130-150 de lei pentru un brad, mii de pomi au rămas nevânduți. Chiar și așa, în ziua de Crăciun, în Piața Obor cel mai ieftin brad, care va fi ori aruncat la gunoi, ori dat unei fabrici de furnir, costă 100 de lei.

,,Au mai venit azi vreo câțiva să mă întrebe cu cât îi dau, le-am zis și lor, vă zic și dumneavoastră, ăsta e prețul, 100 de lei. E brad înalt, frumos, gândiți-vă că ieri era 250 de lei. Nu pot accepta mai puțin de 100 de lei, nu e corect față de munca mea și de valoarea lui. Dacă nu vând nimic până diseară, îi urc în camion și văd eu apoi ce fac cu ei”, a spus Marian, unul dintre ultimii comercianți de brazi, rămas în piața Obor.

Spre deosebire de vânzătorii din piețe, magazinele online au făcut reduceri masive, chiar la jumătate în unele cazuri, la brazi, astfel că foarte puține au rămas cu pomii nevânduți.

O alternativă pentru cei care nu au reușit să vândă coniferele o reprezintă Republica Moldova, unde Crăciunul este sărbătorit pe rit vechi, peste două săptămâni.

Autor

Citește și