Brazilia a depăşit pragul de 100.000 de decese provocate de COVID-19, iar situația în statul sud-american, ajuns pe locul doi în lume după SUA în ce privește numărul de morți, se agravează de la o zi la alta. „Suntem disperaţi, e o tragedie, e ca la război”, a declarat un medic brazilian, membru al Centrului Naţional pentru Boli Infecţioase.
„Întreaga Brazilie se află, practic, sub o anestezie colectivă. Răspunsul guvernului e de genul: dacă te îmbolnăveşti şi ai ghinion, există terapie intensivă. Cam la asta se reduce, în prezent, politica noastră guvernamentală”, a declarat dr. José Davi Urbaez, un membru superior al Societății de Boli Infecțioase.
În ultimele trei luni, coronavirusul a ucis 50.000 de brazilieni. În doar 50 de zile, acest număr s-a dublat, scrie BBC.
Deşi vârful epidemiei încă nu a fost atins, magazinele şi restaurantele s-au redeschis în această ţară, în condiţiile în care preşedintele Jair Bolsonaro a minimalizat impactul coronavirusului şi s-a opus adoptării de restricţii care ar fi afectat economia.
Coronasceptic convins, deşi el însuşi s-a contaminat cu noul coronavirus luna trecută, Bolsonaro se declară „cu conştiinţa împăcată” şi continuă să califice COVID-19 drept o „o mică gripă”.
„Cu mijloacele de care dispunem, putem spune că am făcut tot posibilul pentru a salva vieţi”, a afirmat şeful statului, în cadrul unei ceremonii transmise în direct pe reţelele sociale.
Până în prezent, doi miniştri ai Sănătăţii şi-au dat demisia, după mai multe dispute cu Bolsonaro legate de impunerea de măsuri pentru distanţare fizică şi folosirea hidroxiclorchinei drept tratament, deși studiile spun că este ineficient și chiar periculos.
Președintele Bolsonaro – care l-a numit pe Covid-19 o „mică gripă” și a fost criticat atât acasă cât și în străinătate pentru răspunsul său la focar – a spus că și-a revenit din propria infecție datorită medicamentului anti-malarian. El a fost criticat pentru politicile de sănătate publică.
Brazilia a avut 100.477 decese cauzate de virus și 3.012.412 de cazuri, potrivit ministerului sănătății, deși se crede că numărul este mult mai mare din cauza testării insuficiente. Doar Statele Unite au cifre mai mari.