Semnal de alarmă în București: un sfert dintre cazurile noi de infectare cu COVID-19 sunt în Capitală.
Nu mai puțin de 325 de noi cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore, conform datelor parțiale anunțate astăzi de Grupul de Comunicare Strategică. Dintre acestea, 88, adică peste un sfert, au fost înregistrate în București.
Un mesaj dur vine din partea medicului Raed Arafat, care avertizează că în cazul în care românii nu vor respectă regulile de distanțare, medicii din spitale ar putea ajunge în situația din urmă cu câteva luni din Italia.
Capitala a ajuns la un total de 3.006 de infectări de la apariția primului caz de COVID-19 în România, fiind depășită doar de județul Suceava, unde a fost înregistrat cel mai mare focar din țară, cu un total de 3.990 de cazuri.
Pe locul al treilea este Brașovul, cu un total de 1.395 de infectări. Aici, însă, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 44 de cazuri noi, astfel că județul este pe locul al doilea în ceea ce privește noile cazuri de COVID-19 confirmate.
Cu 18 noi infectări, și județul Vrancea a depășit pragul de 1.000 de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei, ajungând la un total de 1010 cazuri.
„Chiar dacă pare dur ce zic acum, la un moment dat, dacă nimeni nu vrea să creadă și nimeni nu vrea să asculte ne rămâne o singură soluție: așteptăm la spital! Primul venit, primul servit! Stăm și așteptăm și să nu uite lumea că vom ajunge la situația, nu eu, medicii, cum s-a întâmplat în alte țări, să decidă cine rămâne în viață și cine nu. Sună extrem de cinic dar este realitatea!”, a spus Raed Arafat, la digi24.
Medicul a ținut să transmită și un mesaj celor care nu cred că există persoane bolnave de coronavirus.
„Aceste cazuri există, cine nu crede, să caute pe cei care s-au externat și care erau simptomatici. Să spună ei cum s-au simțit când erau în spital. Am văzut în ultima perioada, unele televiziuni au arătat interviuri cu oameni care au zis clar: n-am crezut și uite că am ajuns și intubat. Atât de greu vorbeau, respirau greu. Asta nu se înțelege, nu e o gripă obișnuită. Acolo treci prin ea, te vindeci, ai plecat, majoritatea trec prin gripă foarte simplu. Aici vedem că la majoritatea lasă sechele, lasă sechele pulmonare serioase”, spune Raed Arafat.
Raed Arafat a adăugat că „România a evitat acest dezastru și în loc să recunoaștem că am evitat o astfel de situație, noi creăm toate premisele că populația să nu mai creadă nimic și să ajungem din nou în astfel de dezastru”.