Decretul privind starea de urgenţă a fost adoptat cu unanimitate de voturi într-o ședinţă istorică în Parlament, în care demnitarii au votat online.
Parlamentul României a adoptat, în unanimitate, decretul prezidenţial de declarare a stării de urgenţă.
445 de parlamentari au votat „pentru”.
Desfășurarea şedintei de plen s-a realizat online, un moment istoric pentru Parlament.
Pentru prima dată a fost folosită o procedură specială de dezbatere şi vot electronic la distanţă.
Preşedinţii celor două Camere, Marcel Ciolacu şi Titus Corlăţean, au fost prezenţi în sala de plen. Dezbaterile au avut loc prin sistemul de teleconferinţă audio. Parlamentarii şi-au susținut intervenţiile, în conexiune telefonică directă cu sala de plen.
Votul deputaţilor şi senatorilor s-a exercitat printr-o aplicaţie informatică realizată intern.
Accesul la pagina web respectivă a fost securizat prin user şi parolă, care au fost comunicate fiecărui parlamentar prin SMS.Demnitarii şi-au exprimat opţiunea de vot prin acţionarea unuia dintre butoanele: “DA”, “NU”, “AB” (abţinere) şi “NU VOTEZ”.
Parlamentul s-a întrunit joi, de la ora 12,00, în şedinţă comună online. Pentru prima dată va fi folosită o procedură specială de dezbatere şi vot electronic la distanţă. Preşedinţii celor două Camere, Marcel Ciolacu şi Titus Corlăţean, vor fi prezenţi în sala de plen.
Parlamentul se întruneşte joi, de la ora 12,00, în şedinţă comună online, consacrată solicitării preşedintelui privind încuviinţarea stării de urgenţă pe teritoriul României, instituită prin Decretul nr.195/2020.
Pentru prima dată va fi folosită o procedură specială de dezbatere şi vot electronic la distanţă, aprobată luni de Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, ca urmare a măsurilor instituite pentru combaterea epidemiei de coronavirus.
Şedinţa Parlamentului va fi transmisă prin streaming live pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor, iar dezbaterile vor avea loc prin sistemul de teleconferinţă audio. Parlamentarii îşi vor susţine intervenţiile, în conexiune telefonică directă cu sala de plen, discursurile urmând să fie transmise în direct.
Votul deputaţilor şi senatorilor se va exercita printr-o aplicaţie informatică realizată intern de către departamentele de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.