BT. Economia mondială a atins minimul în luna aprilie
Comerțul internațional și industria mondială au continuat să se deterioreze în aprilie, evoluție determinată de restricțiile pentru contracararea crizei sanitare, îndeosebi în țările europene și în SUA, arată o analiză a Băncii Transilvania.
Volumul comerțului internațional a scăzut pentru a patra lună consecutiv în aprilie
Departamentul de analiză a politicii economice din Olanda a comunicat recent statisticile privind evoluția comerțului internațional și producției industriale mondiale în aprilie și primele patru luni ale anului curent.
Volumul comerțului internațional a scăzut pentru a patra lună consecutiv în aprilie, cu ritmuri în intensificare la 12.1% lună/lună și 16.2% an/an, dat fiind că închiderea economiilor din Europa și America a avut impact nefavorabil la nivelul investițiilor productive și consumului de bunuri și servicii (îndeosebi de transport și turism).
Exporturile totale s-au diminuat cu dinamici în intensificare la 13.4% lună/lună și 16.8% an/an.
Se evidențiază declinul exporturilor țărilor dezvoltate cu 18.8% lună/lună și cu 24.8% an/an, determinat de scăderea economiei mondiale și de restricționarea activităților economice în Europa și SUA.
Totodată, exporturile statelor emergente și în dezvoltare s-au diminuat cu 6.9% lună/lună și cu 6.5% an/an în aprilie.
În perioada ianuarie-aprilie 2020 exporturile totale s-au ajustat cu 6.5% an/an: exporturile țărilor dezvoltate și cele ale statelor emergente și în dezvoltare s-au diminuat cu 8.8% an/an, respectiv 3.6% an/an.
Declinul comerțului internațional și deteriorarea climatului investițional după incidența pandemiei au determinat scăderea producției industriale mondiale pentru a doua lună consecutiv în aprilie, cu un ritm lunar în intensificare la 8.1%.
Se evidențiază diminuarea producției industriale în țările dezvoltate cu 14.6% lună/lună.
Producția industrială a statelor emergente și în dezvoltare a scăzut cu un ritm lunar de 2.7% în aprilie
În dinamică an/an industria s-a ajustat pentru a patra lună la rând în aprilie, cu un ritm în intensificare la 12.1%.
Se evidențiază declinul industriei țărilor dezvoltate cu 20.5% an/an.
De asemenea, producția industrială a scăzut în statele emergente și în dezvoltare cu 4.6% an/an.
În perioada ianuarie-aprilie 2020 industria mondială a înregistrat o scădere cu 6.2% an/an, evidențiindu-se declinul industriei din țările dezvoltate cu 7.4% an/an. Industria țărilor emergente și în dezvoltare s-a ajustat cu un ritm mai lent, de 5.1% an/an, ca urmare a redinamizării din China.
Analiza pe blocuri economice evidențiază diminuarea producției industriale din Zona Euro (principalul partener economic al României) cu ritmuri în intensificare în aprilie la 18.3% lună/lună și 29.3% an/an.
De asemenea, industria din SUA (prima economie a lumii, cu un PIB nominal de peste 21 trilioane USD) a scăzut cu 12.5% lună/lună și cu 16.2% an/an în a patra lună a anului curent.
Pe de altă parte, în China (a doua economie a lumii) industria a crescut pentru a treia lună la rând în mai, cu un ritm lunar de 3.6% (și cu 3.9% an/an).
„Apreciem că vârful crizei induse de incidența pandemiei a fost atins în luna aprilie (și trimestrul II per ansamblu), atât la nivel mondial, cât și în țările Uniunii Europene (inclusiv România). Ne așteptăm la intrarea economiei mondiale (și economiei Uniunii Europene) într-un nou ciclu economic în perioada următoare (aspect semnalat și de ameliorarea semnificativă a indicatorilor economici avansați, inclusiv a încrederii investitorilor din Germania, după cum se poate observa în ultimul grafic alăturat), procesul de relansare economică post-pandemie urmând să fie susținut în trimestrele următoare de mix-ul relaxat (fără precedent) de politici economice în implementare începând cu luna martie”, încheie analiza.