Bucureștean reținut după ce ar fi obținut din cămătărie aproape 240.000 de euro
Un bărbat, în vârstă de 54 de ani, din București, a fost reținut, luni, după ce, polițiștii Secției 17 au probat că, din anul 1998 și până în 2013, acesta ar fi obținut, din cămătărie, aproape 240.000 de euro, de la opt persoane, informează Poliția Capitalei.
„În urma cercetărilor efectuate, polițiștii Capitalei au constatat faptul că, în perioada anilor 1998 – 2013, suspectul și-ar fi însușit venituri mari, eludând legislația fiscală și producând prejudicii persoanelor fizice”, se arată într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, bărbatul încheia cu victimele contracte de împrumut cu garanție imobiliară, pe care le autentifica la notar, în care erau trecute sume de bani mult mai mari decât cele împrumutate în realitate, mascându-se astfel dobânzile percepute de cămătar.
De exemplu, în anul 2012, acesta a întocmit o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare autentificată la un birou notarial, pentru un imobil, un teren și o casă, imobilul fiind evaluat la suma de 40.000 de euro, cu o persoană care, de fapt, nu dorea decât să împrumute 24.000 de euro.
Cămătarul i-a dat persoanei 24.000 de euro, însă, în acte a fost trecută suma de 31.200 de euro, diferența de 6.200 de euro reprezentânt dobânda solicitată de acesta.
Într-un alt contract, încheiat în anul 1998, victima a primit, cu împrumut, de la suspect, 60.000.000 lei vechi (6.000 de lei), deși suma înscrisă în contract era de 120.000.000 lei vechi (12.000 de lei), pentru care urmau să achite lunar o dobândă în valoare de 9.000.000 lei vechi (9.000 de lei), până la expirarea contractului, în luna decembrie 1998.
Deși la scurt timp persoana care a primit împrumutul a returnat cei 60.000.000 de lei vechi, cămătarul nu i-a dat niciun act din care să reiasă că a primit banii. Ulterior, în cursul lunii februarie 2001, acesta a venit la domiciliul victimei însoțit de un executor judecătoresc, obligându-o să părăsească locuința.
Totodată, după ce au extins cercetările, polițiștii au constatat că, pentru multe dintre contractele întocmite și autentificate, bărbatul ar fi cerut instanțelor de judecată încuviințarea executării silite, urmărind imobilele, dar și autoturismele cu care erau garantate contracte încheiate între el și victime.
Surse apropiate anchetei au declarat, pentru MEDIAFAX, că bărbatul se numește Mihai Sabin Precup a reușit să-și dezvolte nestingherit afacerile, ani la rând, pe motiv că victimele sale au acceptat să achite dobânzile impuse de acesta ori, acolo unde a fost cazul, să fie executate silit, fără să depună plângere pe numele cămătarului.
În plus, Mihai Sabin Precup nu ar fi ieșit niciodată în evidență. Acesta, spun anchetatorii, ducea o viață retrasă, însă avea mereu sume mari de bani lichizi la dispoziție pentru acordarea de împrumuturi. Precup a evitat inclusiv să aibă legături cu persoane asociate lumii interlope, pentru a nu fi luat în vizor de autorități.