Prima pagină » Știri » Bucureștenii care primesc căldură, nu au apă caldă în intervalul orar 22:00 – 05.00

Bucureștenii care primesc căldură, nu au apă caldă în intervalul orar 22:00 – 05.00

Bucureștenii care primesc căldură, nu au apă caldă în intervalul orar 22:00 - 05.00
O parte dintre bucureștenii din cele peste 6.000 de blocuri care au cerut căldură au caloriferele călâi pe timpul nopții. Telefonul Verde de la RADET a înregistrat până acum mii de reclamații pe această temă. În schimb, în blocurile unde se primește căldură, apa caldă este, de asemenea, călâie.

O parte dintre bucureștenii din cele peste 6.000 de blocuri care au cerut căldură au caloriferele călâi pe timpul nopții. Telefonul Verde de la RADET a înregistrat până acum 6.000 de reclamații pe această temă. În schimb, în blocurile unde se primește căldură, apa caldă este, de asemenea, călâie, în intervalul orar 22:00 – 05.00.

Oficialii de la Primăria Capitalei spun că deocamdată nu au ce face pentru că RADET-ul primește de la S.C. Electrocentrale București S.A. (ELCEN) agentul termic la o temperatură mult mai scăzută decât cea cerută.

„Ne contrăm cu ELCEN-ul care nu recunoaște că sunt condițiile prevăzute de lege și temperatura din timpul nopții a fost  trei zile la rând de cel puțin 10 grade. Noi am cerut agentul termic la 80 de grade, iar ei ni-l dau la 60 de grade. Din acest motiv ajunge la RADET la 30 de grade, noi suntem nevoiți să-l reîncălzim, dar sunt zone în București unde căldura ajunge la 15 grade”, a spus Marcel Nicolaescu, viceprimarul Capitalei.

Viceprimarul estimează că 10-15 % dintre bucureșteni se află în situația acesta. „Sunt afectate în principal sectoarel 3 și 4, mai ales în cartierele de la periferie unde agentul termic nu mai ajunge la aceeași temperatură”, a mai spus Nicolaescu.

Viceprimarul spune că din această cauză nici apa caldă nu este la temperatura optimă pe timpul nopții. „Acolo unde nu ajunge încercăm să pompăm mai mult. Am vorbit cu cei de la ELCEN și ne-au spus că se va rezolva în curând”, a mai spus oficialul.

Până acum, din cele 8.600 de asociații numai 6.000 și-au dat acordul pentru a primi căldură. „Probabil că celelalte  nu au vrut pentru că până la 1 noimebrie nu beneficiază de ajutor pentru căldură. Dar sperăm că de la 1 noiembrie vom intra în normal”, a mai spus Nicolaescu.

RADET unificat cu ELCEN-ul în 2014

Primăria Capitalei lucrează la un plan de unificare a RADET-ului cu ELCEN-ul, prin care Bucureștiul să aibă un sistem integrat de furnizare a energiei termice cu producție, transport și distribuție. Memorandumul de unificare a celor două societăți a fost aprobat de Guvern în luna martie, iar până la 30 iunie 2014 sistemul integrat ar trebui pus in funcțiune.

Primarul Sorin Oprescu declara în luna mai că în aproximativ doi ani, după finalizarea lucrărilor de modernizare a rețelei de producere și distribuție a energiei termice,  bucureștenii nu vor mai plăti căldura. Acest lucru va fi posibil pentru că Primăria Capitalei va plăti partea care revine populației din profitul făcut din vânzarea energiei electrice produse de CET-uri.

„Dacă deleg acest serviciu de producere și furnizare energie termică este posibil acest lucru. 80% din producția CET-urilor este energie electrică. Va ieși la vânzare pe piața liberă. Profitul unei societăți de de circa 11% pe an. Este suficient un procent să fie bonusul dat pentru termo ca să nu mai plătească nimeni căldura. Nu vorbesc prostii”, a declarat Sorin  Oprescu.

 

Citește și