Bucureștenii dispun de patru spații pentru picnic, alte cinci sunt în curs de amenajare
Bucureștenii au la dispoziție patru spații în care să poată ieși la picnic, iar alte cinci, majoritatea în sectorul 2, sunt în curs de amenajare, potrivit informațiilor furnizate agenției MEDIAFAX, de către reprezentanții autorităților locale.
Primăria Capitalei a amenajat un spațiu special pentru picnic la Palatul Mogoșoaia, unde sunt puse la dispoziția cetățenilor grătare și saci menajeri pentru colectarea deșeurilor. Potrivit reprezentanților municipalității, proiectul pentru amenajarea unei zone destinate acestei activități în aer liber a fost inițiat și realizat anul trecut. De atunci, au fost identificate și alte spații, care urmează să fie amenajate.
Reprezentanții Primăriei Sectorului 1 au precizat că în această arie administrativ-teritorială „nu există zone în care să poată fi amenajate, pentru cetățeni, spații destinate picnicurilor”.
Reprezentanții Administrației Domeniului Public (ADP) din sectorul 2 spun că au fost identificate cinci zone unde au început să fie amenajate spații unde cetățenii vor putea ieși la un picnic. În prezent, din cele cinci, doar în parcul Sfântul Pantelimon este funcțional un spațiu pentru picnic. Celelalte patru, în curs de amenajare, vor fi în parcurile Plumbuita, Lunca Florilor, Morarilor și Dobroești.
Și reprezentanții autorității locale a sectorului 4 spun că au amenajat „încă din vara lui 2009”, în Parcul Lumea Copiilor, „o zonă pentru barbeque” cu 70 de grătare. Lângă grătare sunt foișoare de lemn în care se poate servi masa, curățenia în zonă fiind asigurată de ADP Sector 4. Pentru accesul în această zonă a parcului, cetățenii trebuie să prezinte un act de identitate, potrivit reprezentanților primăriei de sector.
În sectorul 5 nu este amenajată nicio zonă unde cetățenii să poată ieși la picnic, spun reprezentanții Primăriei Sectorului 5.
Primăria sectorului 6, în schimb, a amplasat încă de la începutul lunii aprilie, între Parcul Crângași și Lacul Morii, cinci grătare pentru bucureștenii dornici să-și petreacă timpul în aer liber, la picnic. Ulterior, numărul grătarelor a fost mărit la șapte.
Tot în sectorul 6, un alt spațiu destinat picnicului este în curs de amenajare în cartierul ANL „Constantin Brâncuși”, aici urmând să funcționeze șase grătare, spun cei de la primărie.
În ambele zone pentru picnic din sectorul 6 vor fi amplasate și toalete ecologice, iar polițiștii locali vor supraveghea locurile unde se află grătarele, au precizat reprezentanții autorității locale de sector.
Legea privind desfășurarea activităților de picnic, care a intrat în vigoare în 30 martie, reglementează activitățile de picnic desfășurate pe domeniul public ori privat al statului și al unităților administrativ-teritoriale, având ca scop prevenirea, reducerea și eliminarea impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populației, generat de practicarea inadecvată a activităților de picnic.
Actul normativ stabilește amenzi de până la 5.000 de lei pentru ieșirile la iarbă verde în alte zone decât cele special amenajate.
Picnicul este definit în lege drept „orice activitate de recreere desfășurată în zone de afluență publică consacrate pe domeniul public sau privat al statului și/sau al unităților administrativ-teritoriale de una sau mai multe persoane și care presupune consumul de băuturi și/sau alimente, precum și după caz aprinderea sau nu a focului”.
Aproape 45 la sută dintre românii din mediul urban au mers la picnic de cel puțin zece ori în ultimul an, aceasta fiind una din principalele modalități de petrecere a timpului liber, alături de ieșirile în parc, la concerte, spectacole și piese de teatru, arată un studiu Daedalus Millward Brown.
Ieșirea la picnic este o activitate realizată mai frecvent de cei tineri (18-44 ani) și de către bărbați, potrivit aceleiași cercetări.
Cei mai mulți dintre românii de la oraș înțeleg prin picnic activitatea de a face gratar, de a asculta muzică și de a juca diverse jocuri (cărți, remi, șah, fotbal, volei, badminton), toate acestea fiind indicate de majoritatea respondenților.