București, CAPITALA ȘTIINȚEI pentru o săptămână: Cum să conviețuim cu INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ și ce ne așteaptă de partea ÎNTUNECATĂ a Universului. Welcome to the dark side! We have cookies!
Institutul Francez din București prefațează Bucharest Science Festival (BSF) 2018 cu expoziția „Traducerea automată: revoluția inteligenței artificiale” deschisă luni, 24 septembrie, de la ora 18.30.
„Nu ne mai putem lipsi de ea. Institutul Francez din București și Bucharest Science Festival explorează bucuriile, avantajele, dar și fricile pe care le presupune coexistența noastră cu inteligența artificială”, spun cei de la Institut. Subiectul va fi dezvoltat în același spațiu miercuri seara, pe 26 septembrie, cu o conferință despre „Cum să trăim în armonie cu inteligența artificială „, susținută de profesorul Yves Demazeau, director de cercetare la CNRS (Centrul Național francez de Cercetare Științifică) la Laboratorul de informatică de la Grenoble și președinte al Asociației Franceze pentru Inteligență Artificială. Demazeau va susține și conferința „Practical User-Centered Multi-Agent Systems”, pe 27 septembre, de la ora 14.00, la Universitatea Politehnică din București.
Ce se întâmplă în partea întunecată a Universului
Conferința despre „Undele gravitaționale și partea întunecată a Universului” va avea loc joi, 27 septembrie la Libraria Humanitas de la Cișmigiu, unde dr.Paul McNamara va vorbi despre știința undelor gravitaționale și despre tehnologiile necesare construirii celor mai sensibile instrumente pe care omenirea le-a avut vreodată la dispoziție. „În anii ce urmează acestea ne vor permite – atât de pe Pământ, cât și din spațiu – să studiem cele mai violente evenimente din Univers”, susține Mcnamara, Project Scientist în cadrul ESA.
„În urmă cu un secol, Albert Einstein ajungea la concluzia că există deformări ale curburii spațiu-timpului care se propagă cu viteza luminii; astăzi le denumim unde gravitaționale” se arată în descrierea evenimentului. „Până în prezent, au fost confirmate șase detecții de unde gravitaționale. Aceste observații au deschis omenirii o nouă fereastră către partea întunecată a Universului”, mai spun ei, iar restul vom afla la conferință.
Materia, anti-materia și energia întunecată
„Steven Goldfarb, fizician australian care în prezent lucrează la Experimentul ATLAS în cadrul CERN, ne va povesti despre minunatele descoperiri care se petrec în zilele noastre”, anunță organizatorii. Vineri, 28 septembrie la Promenada Mall, Goldfarb va vorbi despre materia întunecată, antimateria și energia întunecată. „Împreună, vom merge în dimensiuni suplimentare și vom analiza acele 95% din Univers despre care încă nu știm nimic. Veniți și voi în călătoria spațială alături de noi!”, spun cei de la BSF.
Cum ne ferim de manipulare?
„Trăim într-o lume în care calitatea pare să fie garantată prin numărul de like-uri și nu prin valoarea intrinsecă a mesajului transmis, în care pe toți ne depășesc puțin evoluțiile tehnologice și în care efortul de a găși niște știri reale pare să fie atât de mult mai mare decât accesul facil la informații eronate”, transmit Oana Popescu și Rufin Zamfir, analiști în domeniul relațiilor internaționale, care vin sâmbătă, 29 septembrie, la Librăria Humanitas din Cișmigiu să vorbească despre manipulările din mass media și despre cum le facem față.
„Este o lume în care nu numai indivizii, dar și statele cad pradă propagandei. Pare că este aproape o obligație civică să avem niște noțiuni fundamentale, fie că este vorba despre democrație, vaccinare sau surse credibile ale știrilor,” mai spun cei doi analiști care vor vorbi în cadrul conferinței.
Bucureștiul, capitala științei vreme de o săptămână
Bucharest Science Festival este organizat de Asociația Secular-Umanistă din România, având printre obiective atât explicarea fenomenului științific, o activitate pe care organizatorii o anunță ca „importantă și necesară în contextul actual”, ca și informarea publicului larg despre ultimele descoperiri și progrese tehnologice, pe de altă parte. Partener al manifestării, Institutul Francez din România susține acest demers remarcabil și în acest an, invitând două figuri importante ale cercetării franceze, profesorii Michèle Kail și Yves Demazeau.
Cea de-a șasea ediție a Bucharest Science Festival (BSF) programează sute de evenimente în diferite spații din Capitală, în perioada 26 – 30 septembrie, pregătind și o serie de manifestări care vizează alte trei localități din țară, Râșnov, Adjud și Timișoara, arată organizatorii pe site-ul oficial. Fondat în 2013, festivalul se desfășoară anual, la sfârșit de septembrie și include zeci de evenimente (expoziții temporare, ateliere interactive, conferințe, dezbateri, proiecții de documentare etc, programul complet fiind disponibil pe site-ul bucharestsciencefestival.ro.