Prima pagină » Știri » Bucureștiul ar putea fi Capitală Culturală Europeană

Bucureștiul ar putea fi Capitală Culturală Europeană

Bucureștiul ar putea fi Capitală Culturală Europeană
În 2021 există oportunitatea ca Municipiul București să poată fi ales drept Capitală Culturală Europeană.

Potrivit raportului de specialitate al proiectului de hotărâre, în 2021 există oportunitatea ca Municipiul București să poată fi ales drept Capitală Culturală Europeană.

„Competiția națională pentru alegerea orașului ce va reprezenta România se deschide în 2015, anunțând deja intenția de a participa la această competiție orașele Cluj-Napoca,Timișoara, Iași, Craiova și Arad”, se arată în document, în care se menționează și că următoarea șansă a României de a avea o Capitală Culturală Europeană va fi „abia peste alți 15 ani”.

De asemenea, în document se arată că evenimentul „Capitală Culturală Europeană” este deja considerat unul de natură „să schimbe cu totul viața unui oraș și să-i marcheze viitorul”, procesul de accedere la acest titlu începând cu șase ani înainte.

Conform studiilor realizate cu privire la dezvoltarea orașelor care au fost capitale culturale europene, printre beneficii se numără creșterea turismului în medie cu 12 procente în anul respectiv, a venitului regional prin proiectele culturale desfășurate, a venitului orașului, precum și relansarea imaginii acestuia.

Alte beneficii sunt reprezentate de refacerea infrastructurii culturale, prin faptul că spațiile culturale noi și cele renovate rămân parte din infrastructura orașului, și de îmbunătățirea cooperării între cetățeni și autorități.

Ultimul oraș din România ales Capitală Culturală Europeană a fost Sibiu, în 2007.

Programul „Capitală culturală europeană” a fost inițiat de Consiliul de Miniștri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei și de a celebra contribuția orașelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de orașe au deținut acest titlu. Din anul 2000, acest titlu poate fi împărțit între două orașe.

 

Autor