Același complex include deja Arena Națională și Academia de Tenis, inaugurată miercuri.
„Municipalitatea a decis transformarea complexului Lia Manoliu într-o zona destinată sportului de performanță, sportului de masă și evenimentelor culturale de anvergură care sa introducă Bucureștiul pe harta marilor evenimente internaționale”, a spus edilul.
În acest context, Oprescu a reamintit că Arena Națională reprezintă primul proiect edificat în cadrul complexului sportiv, care a găzduit, până în prezent, peste o sută de evenimente, la care au asistat aproximativ trei milioane de spectatori.
Ulterior, a fost realizat ansamblul sportiv de pe terasa parcării supraterane de lângă stadion, din care fac parte terenul sintetic de fotbal (teren de dimensiuni UEFA, dotat cu instalație de nocturnă), terenurile de baschet și cele de tenis.
„Ansamblul sportiv este folosit, în prezent, de cluburi sportive pentru copii, precum și de Federația Română de Fotbal, în cadrul evenimentelor pentru juniori”, a precizat primarul general.
Sorin Oprescu a mai spus că în cadrul complexului a fost construită și Academia de Tenis, care dispune de șase terenuri cu gradene și nocturnă.
„În 2014, cu sprijinul Guvernului, Primăria Capitalei a demarat alte două noi proiecte în cadrul complexului, respectiv Sala Multifuncțională, pentru care a fost emisă hotărâre de guvern pentru trecerea terenului în proprietatea municipalității, dar și 50 de milioane de euro din investiția totală care se va situa în jurul valorii de 60 milioane de euro, precum și patinoarul care a fost transferat de Guvern către municipalitate”, a adăugat edilul, despre strategia municipalității pentru infrastructura sportivă.
Potrivit primarului general, în cazul sălii multifuncționale, se așteaptă finalizarea procedurii de atribuire, lucrările urmând să înceapă anul acesta, dacă vremea o va permite. Durata lucrărilor este estimată la un an și jumătate.
Proiectul sălii are în vedere o capacitate de 12.000 de locuri pe scaune, din care 2.000 de locuri VIP și 400 de fotolii VIP, cu o suprafață construită de 12.000 de metri pătrați și o suprafață construită desfășurată de 40.000 de metri pătrați. Va fi construită și o parcare exterioară, cu 500 de locuri pe 10.000 de metri pătrați.
„Din punct de vedere funcțional, trebuie reținute următoare aspecte: accesul autovehiculelor cu echipamente până la nivelul terenului de joc, faciliăți VIP și Business, alimentație publică pentru toate categoriile de spectatori, spații pentru jucători conform standardelor internaționale, săli de conferință, grupuri sanitare, precum și spații de depozitare”, a mai precizat Sorin Oprescu.
Un alt proiect al municipalității este legat de patinoarul din complexul „Lia Manoliu”, care va fi demolat, urmând să fie construit, în locul său, un imobil ce va cuprinde patinoar olimplic, bazin de înot și o sală pentru sporturile de echipă (volei, handbal, baschet), în care se vor antrena copiii din școlile bucureștene.
„Si acest proiect se află la sfârșitul procedurii de selectțe a constructorului, lucrările urmând să înceapă până la sfârșitul lui 2014, dacă vremea o va permite. Investiția preconizată este de aproximativ 23 de milioane euro”, a precizat Oprescu.
Potrivit primarului general, în 2015, municipalitatea va cere sprijinul Guvernului pentru transferarea bazinelor de înot și a hotelului destinat sportivilor, dar și pentru reabilitarea acestora.
Bazinele olimpice actuale sunt într-o stare avansată de degradare, atât în ceea ce privește construcția, cât și din punct de vedere al spațiilor interioare și al amenajărilor exterioare, precizează municipalitatea, potrivit căreia și dotările auxiliare, respectiv vestiare și grupuri sanitare, sunt improprii folosirii.
„Din punctul de vedere al publicului spectator, se constată nevoia modernizării spațiilor și dotărilor pentru urmărirea competițiilor în cele mai bune condții, dar și lipsa obiectivelor de interes complementar activităților sportive”, a mai spus Sorin Oprescu.
Primarul general a amintit că și din punct de vedere al imaginii, complexul „Lia Manoliu” nu este, în prezent, reprezentativ și emblematic prin arhitectură și organizare, iar amenajările exterioare nu pun în valoare spațiile publice și integrarea în Parcul Național „Lia Manoliu” sau relația cu lacul și celelalte facilități sportive din zonă.
În acest sens, propunerea municipalitatii implică reconstrucția totală, de ansamblu, și aducerea bazei de natație la nivelul anului 2015, atât pentru utilizarea curentă a publicului amator, cât și pentru organizarea de competiții la un nivel reprezentativ pentru o capitală europeană. Astfel, vor fi reconstruire cele două bazine interioare (olimpic si semiolimpic) și cele două exterioare (olimpic și semiolimpic), pe o suprafață de teren de 25.000 de metri pătrați. Noile bazine vor avea 4.500 de locuri pentru public în interior și 800 în exterior, dar și 100 de locuri VIP, în zece loje a câte zece locuri. De asemenea, va fi construită o parcare cu 300 de locuri.
Valoare estimată a investiției în noile bazine se ridică la opt milioane de euro, iar durata estimată a lucrărilor este de 14 luni.
În ceea ce privește reabilitarea integrală a hotelului Sport din complexul „Lia Manoliu”, se urmărește realizarea a 240-250 de camere de patru stele, care nu vor fi destinate exclusiv sportivilor.
Hotelul va avea 150 de locuri de parcare, iar valoarea totală a investiției este estimată la șapte milioane de euro, cu termen de finalizare 14 luni.