Prima pagină » Știri » Budăi, înainte de întâlnirea cu sindicatele din educație: ”S-a decis să discutăm aplicat pe grila propusă care să facă parte din legea salarizării”

Budăi, înainte de întâlnirea cu sindicatele din educație: ”S-a decis să discutăm aplicat pe grila propusă care să facă parte din legea salarizării”

Budăi, înainte de întâlnirea cu sindicatele din educație: ”S-a decis să discutăm aplicat pe grila propusă care să facă parte din legea salarizării”
Marius Budai

Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat luni, înainte de discuţia cu sindicatele din educaţie şi după o discuţie pe care a avut-o la Palatul Victoria cu liderii coaliţiei, că s-a decis ca începând de astăzi să se discute aplicat pe grila propusă, care să facă parte integrantă din legea salarizării.

Ministrul Muncii a anunţat că discuţiile pe negocierile care sunt obiectul cererii sindicatelor, pe partea financiară, se vor purta în continuarea cu liderii coaliţiei şi acolo se va ajunge la o concluzie.

”Practic, ce s-a decis este ca începând de astăzi să discutăm aplicat pe grila propusă de tot sistemul de educaţie, care să facă parte integrantă din următoarea lege de salarizare care va fi ulterior discută în comisie tripartită, cu Banca Mondială şi cu Comisia Europeană. Sunt practic propunerile venite din partea lor şi noi trebuie să încorporăm acele propuneri în viitoarea lege”, a spus ministrul Muncii.

Marius Budăi a precizat că nu se va discuta doar cu educaţia, la ora 16.00 fiind discuţii şi cu cei din sănătate, iar de marți vor face programări astfel încât şi săptâma aceasta şi cealaltă, pe lângă discuţiile care au fost până acum.

Budăi a mai spus că au mai fost discuţii la minister şi vor să continue la nivel de decizie şi să vină la discuţii şi sindicatele.

Despre ordonanţa cerută de sindicatele din educaţie, care să garanteze că debutanţii din învăţământ vor primi salariul mediu pe economie, ministrul a precizat: ”Din punct de vedere legal am dat în studiu această problemă, să vedem dacă avem cum acoperi legal această problemă însă tocami pe aceste solicitări şi pe grilă începem să discutăm aplicat, pe fiecare categorie în parte, de unde plecăm, unde ajungem. Sunt, de acum, discuţii tehnice”.

”Este clar că atunci când pui un minim pentru debutanţi, trebuie să creşti şi grila în continuare şi aici, cu în cadrarea în toate prevederile din PNRR, ce condiţionalităţi avem acolo şi recomandările de ţară, urmează aceste discuţii tehnice cu dumnealor şi vedem la ce variantă ajungem pe final”, a spus Budăi.

”Totdeauna bani, dacă vrem să o spunem, nu sunt, dar noi trebuie să ajungem de aşa natură şi asta înseamnă dialogul social, să găsim varianta cea mai corectă pentru toată lumea”, a completat el.

Marius Budăi a mai afirmat că la Ministerul Muncii lucrează tehnic pe legea salarizării şi trebuie să alt minister şi întreaga coaliţie să fie incluse în acest răspuns privind majorările salariale.

Despre solicitarea premierului Nicolae Ciucă către ministrul Muncii de a închide acest connflict din educaţie, Marius Budăi a spus: ”Eu fac tot ce îmi stă mie în putere ca ministru al Muncii, să discutăm pe legea salarizării. Nu ştiu dacă neapărat discuţiile cu mine vor închide greva, cred că asta, întreaga coalţie vor decide în perioada următoare”. 

El a ţinut să precizeze că la coaliţie va veni un răspuns final privind solicitările profesorilor privind majorarea salariilor.

”Nu la Ministerul Muncii se decide tot ceea ce înseamnă cheltuială la nivel de buget general consolidat în România”, a spus Budăi, citat de news.ro.

Marius Budăi a spus desprea stadiul legii salarizării că ”majoritatea solicitărilor către ministere au venit”.

”Tot ce a venit până acum este plecat către Banca Mondială pentru analiza de impact şi practic de acolo pornim discuţiile generale şi discuţiile aplicate pe fiecare anexă în parte”, a arătat el.

Despre cât vor reprezenta sporurile în noua lege, el a afirmat: ”În PNRR, de la acel 30% de anvelopă bugetară pe ordonatori de credite s-a scris şi s-a modificat să nu fie mai mult de 20% per angajat. Deci nu mai vorbim de anvelopă salarială. În interiorul acestor discuţii s-au format şi noile grile, noile solicitări venite de la educaţie, sănătate, cei care au trimis până acum. Este o solicitare să discutăm şi cu sindicatele din asistenţă socială şi le-am garantat, discutând la telefon cu ei, că va urma această discuţie”.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și