Budăi: Legea pensiilor, din punct de vedere financiar, aduce multe provocări. Mai avem multe de făcut
„În anul următor, evoluția punctului de pensie prin noua lege a pensiilor este extrem de ambițioasă. Am avut discuții repetate cu doamna premier, cu Teodorovici, cu domnul ministru Fifor și ne spuneam că nu este o lege ușor de pus în practică, nu este o lege pe care oricine să si-o dorească s-o pună în practică. Este o lege care, din punct de vedere financiar, aduce multe provocări, o lege care din punct de vedere al punerii în practică sigură cu calcule, cu tot ce înseamnă sistem informatic e o lege o mare provocare pentru acest guvern. (…) Nu ne lăudăm cu aceste cifre, doar le prezentăm și cu modestie spunem că încă mai avem multe de făcut pentru dumneaoastră”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Constanța.
Între măsurile care intră în vigoare de la 1 septembrie se numără și reducerea sau eliminarea impozitării pensiilor: „Am spus ca pensiile mici, de până la 2000 lei nu mai trebuie să plătească impozit pe venit, iar cele peste 2000 să le diminuăm de al 16% la 10%. Sunt măsuri complementare care, pe lângă creșterea valorii punctului de pensie ne gândim să aducă un zâmbet pe chipul dumneavoastră”, explică Budăi.
Ministrul a răspuns și afirmațiilor potrivit cărora inflația creează dificultăți pensionarilor, chiar dacă pensiile vor crește.
„S-a spus foarte mult că inflația manancă aceste creșteri de pensii și salarii. Toate datele prezentate sunt ale INS sau ale Eurostat. Creșterea pensiei medii a fost de 29,4%. Într-adevăr, indicele prețului de consum a crescut cu 8,9%. A rămas o creștere reală de 18,8%. Repet, nu e suficient, mai avem foarte mult de lucru, acesta este adevărul”, a explicat ministrul.
De la 1 septembrie vor fi majorate cinci milioane de pensii, prin creșterea punctului de pensie la 1.265 de lei.