Buget național de campanie electorală. MUTAREA RISCANTĂ prin care Guvernul Ponta a scos 4,5 miliarde de euro de cheltuit până în ianuarie

Buget național de campanie electorală. MUTAREA RISCANTĂ prin care Guvernul Ponta a scos 4,5 miliarde de euro de cheltuit până în ianuarie

Din pachetul de măsuri care ar fi urmat să ducă la creștere economică prin stimularea consumului a mai rămas în picioare doar reducerea cotei TVA de la 24% la 20% (nu la 19%, cum a fost votat în Parlament). În bani, din impactul de 17,2 miliarde de lei a mai rămas doar unul de circa 7 miliarde lei, celelalte măsuri importante promovate prin noul Cod Fiscal, printre care anularea „taxei pe stâlp” și a supraaccizei pe carburanți au fost amânate pentru 2017.

4,5 miliarde de euro de cheltuit pe final de an

În timp ce liderii politici s-au lăudat reciproc pentru maturitatea de care au dat dovadă, economiștii, deși mulțumiți că decizia finală este una care pare să nu destabilizeze echilibrul bugetar pe anii următori, se întreabă ce va face Guvernul Ponta cu miliardele de euro pe care le are în plus de cheltuit atât anul acesta cât și anul viitor.

„Este un semnal pozitiv. Gradualizarea măsurilor de relaxare va pune o presiune mult mai mică pe deficitul bugetar. Rămâne însă de văzut cum va folosi Guvernul spațiul fiscal rămas până la finele acestui an. În total vorbim despre circa 3% din PIB, respectiv 4,5 miliarde de euro care pot fi cheltuite în cinci luni”, a declarat pentru gândul Ciprian Dascălu, economist-șef ING Bank România. „Este posibil ca, dat fiind acest spațiu fiscal, după aprobarea noului Cod Fiscal în Parlament, Guvernul să decidă devansarea măsurilor prevăzute pentru 2016 la următoarea revizuire bugetară”, a adăugat el.

Investiții din bani publici de doar 5 miliarde de lei în șapte luni

Prudența liderilor politici se suprapune însă pe incapacitatea administrației, centrale și locale, de a cheltui bani pentru investiții. Astfel, pe fondul unor venituri mai mari cu 10% la bugetul general consolidat în primele șapte luni ale acestui an, cheltuielile totale au avut o creștere de doar 2,9%, Guvernul ajungând astfel să aibă un excedent bugetar de 7,4 miliarde de lei. În țara în care jumătate din populație are „WC-ul în fundul curții” la capitolul de investiții „cheltuieli de capital”, pentru perioada ianuarie-iulie, este trecută suma de doar cinci miliarde de lei, cu 15% mai mică decât în execuția bugetară pe primele șapte luni de anul trecut.

Statul cheltuiește mai mult pe plata dobânzilor la datoria publică decât pe investiții

România a ajuns astfel în situația inedită în care a dat mai mulți bani băncilor, prin dobânzile plătite pentru datoria publică, respectiv circa 6,7 miliarde de lei, decât pe investiții din bani publici, din bugetul național. La suma totală a investițiilor se adaugă și cele 7,4 miliarde de lei cheltuite pe „proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile”, sumă în creștere cu 33,5% față de perioada similară a anului precedent.

În contextul deciziei de miercuri a Guvernului Ponta de a majora cu 25%, începând cu 1 octombrie, toate salariile din sistemul de Sănătate, care presupune un efort bugetar anual de 1,7 miliarde de lei, dar și al cererilor în creștere din partea reprezentanților celorlalte sectoare din sistemul bugetar, în special al Educației, privind majorarea consistentă a salariilor, pare că politicienii strâng bani pentru măsuri în campania electorală.

„Majorarea salariilor din sistemul public, mai ales în Sănătate și în Educație, atât timp cât va duce și la o creștere a calității acestor servicii publice, va determina, pe termen lung, o creștere mai sănătoasă a economiei. În același timp însă, nu poate fi trecută cu vederea calitatea scăzută a infrastructurii, care duce, în final, la o erodare a productivității și afectează creșterea economică potențială „, este de părere Dascălu.

În condițiile în care nu se cheltuiesc bani pentru investiții și nici pentru relaxare fiscală, singura destinație a surplusui bugetar pare a fi o majorare substanțială a salariilor din sistemul bugetar.

Guvernul Ponta și-a greșit execuția bugetară cu 4 miliarde de euro în primul semestru

Incapacitatea Guvernului, dar și a administrațiilor locale de a investi bani în economie este recunoscută și în documentele oficiale ale Finanțelor. Din raportul privind execuția bugetară pe primele șase luni ale acestui an, document care este public, reiese foarte clar că în timp ce Guvernul și-a bugetat investiții de 11,28 miliarde de lei a cheltuit efectiv doar 3,83 de miliarde de lei, ceea ce corespunde unui grad de realizare de 34%. Situația este dezastruoasă, pe partea cheltuielilor legate de investiții și când vine vorba despre fondurile europene, unde Guvernul și-a planificat să dea în economie 12,68 miliarde de lei iar gradul de realizare a programului a fost de doar 45,6%.

De fapt, în primele șase luni ale acestui an Guvernul are o nerealizare de cheltuieli, practic partea de investiții, de aproape 4 miliarde de euro, respectiv 17 miliarde de lei, el avand bugetat un deficit de aproape 13 miliarde de lei în timp ce a obținut un excedent de 4,2 miliarde de lei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
22 noiembrie, ziua care a zguduit omenirea. Misterul persistă, multe întrebări au rămas fără răspuns
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?