Surse guvernamentale au declarat agenției MEDIAFAX că suplimentarea are în vedere „cheltuieli curente” ale ministerului.
Guvernul nu a obținut acordul Comisiei Europene pentru ca deficitul bugetar să fie majorat cu fonduri alocate Apărării și continuă negocierile în acest sens cu oficialii de la Bruxelles, soluția găsită la acest moment fiind suplimentarea Fondului de rezervă cu bani destinați inclusiv acestui domeniu.
„Încă discutăm cu cei de la Comisia Europeană și, în momentul în care vom avea acest acord, vom da mai mulți bani la Apărare și vor fi considerați peste deficitul structural”, declara, la finele lunii septembrie, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu.
Prin a doua rectificare bugetară din acest an, Ministerul Apărării a primit doar 140,8 milioane lei, pentru cheltuieli de întreținere și funcționare a unităților militare, operaționalizarea și menținerea în funcțiune a Formațiunii medicale de tip ROL2 precum și pentru plata integrală a avionului scurt mediu curier C27 J SPARTAN nr.6, iar 682 milioane lei au fost adăugați în Fondul de rezervă al Guvernului, pentru „intervenții urgente”.
Întrebat atunci de jurnaliști dacă aceasta presupune că pentru Apărare vor fi alocați bani din Fondul de rezervă în cazul în care Comisia Europeană nu acceptă majorarea deficitului, ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a răspuns: „Absolut”.
În vara acestui an, premierul Victor Ponta anunța că deficitul bugetar pentru acest an va fi majorat cu 700 de milioane de lei, reprezentând cheltuieli pentru Ministerul Apărării, spunând că această situație a fost negociată cu reprezentanții Comisiei Europene.
„E vorba de 0,2% din PIB pentru Apărare, da, a fost negociat de către ministrul Bugetului cu Comisia Europeană”, a spus Ponta, care a precizat că deficitul bugetar pentru anul în curs se va majora cu 700 de milioane de lei.
Ponta a admis, astfel, că ținta de deficit convenită inițial va fi majorată.
„Da (va fi majorată, n.r.) pentru că noi am obținut de la CE – nu doar noi, și alte țări din regiune – această posibilitate de a adăuga la deficitul de până acum cheltuielile pentru Ministerul Apărării și cred că e un lucru foarte bun ăsta pentru că era nevoie”, a spus Ponta.
Reprezentanții Guvernului și cei ai BNR s-au aflat, în urmă cu o lună, la Bruxelles pentru evaluarea acordului cu Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială, discuțiile având loc în premieră în afara țării, pe agendă figurând și cea de-a doua rectificare bugetară din acest an.