Bugetul Mântuirii Neamului. Patriarhul Daniel cere Consiliilor Județene câte 300.000 de lei pentru Catedrală pentru că nu se mai strâng donații din cauza crizei. „De unde, Doamne, iartă-mă, să îi dăm?”
În încercarea de a obține fonduri suplimentare pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului, Patriarhia a trimis o scrisoare Consiliilor Județene prin care le-a solicitat fiecăruia o finanțare de 300.000 de lei pentru lucrările la lăcașul de cult. Scrisori au fost trimise și către primari.
„Constatăm cu îngrijorare că, în contextul actualei crize economice, rezultatele colectei naționale pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului s-au diminuat îngrijorător, fapt care afectează bunul mers al acestui important șantier bisericesc. În aceste condiții, vă rugăm, Domnule Președinte, să acordați un sprijin financiar în valoare de 300.000 de lei Patriarhiei Române – Catedrala Mântuirii Neamului, pentru plata materialelor și manoperei necesare lucrărilor la structură în această fază esențială pentru bunul mers al întregii lucrări”, se arată în scrisoarea trimisă în 11 noiembrie și semnată însuși de Patriarhul Daniel.
Patriarhia a solicitat banii în baza legii 376/2007 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului. La art. 1, alin. 2, se menționează că „fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu aceasta destinație prin bugetul Ministerului Culturii și Cultelor, precum și de către autoritățile administrației publice locale”.
De asemenea, conform legii 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al Cultelor din România, „cultele recunoscute pot beneficia, la cerere, de sprijin material din partea statului, pentru cheltuielile privind funcționarea unităților de cult, pentru reparații și construcții noi, în raport cu numărul credincioșilor conform ultimului recensământ și cu nevoile reale” (art. 10, alin. 6).
S-au strâns 25 de milioane de euro pentru Catedrala Neamului
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica, explică solicitarea prin faptul că viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului „nu este numai a bucureștenilor, ci a tuturor românilor din țară și străinătate”.
„În paralel cu acest sprijin de la bugetul de stat, în toate bisericile și mânăstirile din țară și străinătate ale Patriarhiei Române este în desfășurare de peste doi ani de zile colecta națională. La aceste două surse se adaugă sponsorizările din partea unor firme, a unor persoane juridice. În acest context au fost trimise acele scrisori către Consiliile Județene”, a declarat pentru gândul părintele Constantin Stoica.
Acesta mai spune că Primăria Capitalei și toate primăriile din de sector, cu excepția sectorului 4, au contribuit la lucrările de construcție
Potrivit datelor Patriarhiei Române, până în prezent au fost donați și cheltuiți 25 de milioane de euro. Părintele Constantin Stoica susține că mai este nevoie de 75 de milioane de euro pentru finalizarea construcției la roșu – gri.
„În primavară s-au terminat lucrările la infrastructură, până la nivelul zero. Acum se desfășoară lucrările la suprastructura Catedralei Mântuirii Neamului care ar trebui finalizate, potrivit estimărilor, până în anul 2016. Asta este Catedrala la roșu-gri. Restul este o altă discuție după finalizarea acestui proiect, mă refer la finisaje, pictură, mozaicuri și toate celelalte. Cei 25 de milioane de euro adunați până acum provin jumătate de la stat, jumătate din colecta națională”, mai spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
În luna martie, gândul a scris că autoritățile locale și centrale au finanțat lucrările de construcție a Catedralei Mântuirii Neamului, în 2012, cu peste 37 milioane de lei (circa 8,4 milioane de euro). De la Buget și prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte s-a alocat, în anul 2012, suma de 19 milioane de lei. Vezi aici cine și câți bani a dat bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului.
Iașiul răspunde prompt solicitării Bisericii
Consiliul Județean Iași a răspuns prompt la solicitarea BOR, astfel că anul viitor va acorda 300.000 de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, bani ce provin din „sprijinul pe care CJ îl acorda constant și anual bisericilor din județ”
„Vom da cât au cerut, 300.000 de lei, anul viitor. Pentru anul ăsta nu am dat bani pentru Catedrala Mântuirii, ci pentru cea Metropolitană, de la Iași, și pentru bisericile din județ. Anul viitor, bisericile din județ și Catedrala Metropolitană vor primi cu 300.000 mai puțin decât primeau până acum. Banii ăia vor merge la București, la construcția nouă”, a declarat pentru gândul penelistul Cristian Adomniței, președintele CJ Iași.
Dacă inițial Consiliul Județean Bistrița-Năsăud hotărâse să dea 100.000 de lei din buget pentru Catedrala Mântuirii Neamului, ca urmare a opoziției puternice din partea consilierilor, în special PDL, s-a revenit asupra deciziei. „A fost o propunere de 100.000 de lei în baza acelei solicitări din partea Patriarhiei Române. Ea a fost discutată și în comisiile de specialitate și a fost retrasă de pe ordinea de zi a ședinței care va avea loc joi, 19 decembrie”, a declarat pentru gândul Bogdan Ivan, purtătorul de cuvânt al CJ Bistrița-Năsăud. Până în prezent, instituția în cauză a acordat finanțare în bani către Mitropolia Vadului, Feleacului și Clujului.
La Suceava nu a sosit încă scrisoarea Patriarhiei Române, însă președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, afirmă că a primit una în februarie prin care i se cereau bani.
„Am avut o astfel de solicitare pentru anul în curs, undeva prin februarie, dacă nu mă înșel, prin care eram înștiințați de dorirnța lor de a primi finanțare din partea Consiliului Județean Suceava. Din păcate, nu am putut ajuta la vremea respectivă cu nimic. Consiliul Județean nu are fonduri foarte multe pentru că legea 350 se referă la alocări din venituri proprii, ori banii sunt extrem de puțini”, a declarat Cătălin Nechifor pentru gândul.
Președintele CJ Galați: Noi am avut inundații anul acesta
Și Ion Cîlea, președintele CJ Vâlcea, afirmă că nu i s-au cerut bani anul acesta pentru catedrală și se bucură pentru că oricum nu ar fi avut bani. „Eu nu am bani nici pentru plata salariilor la CJ. Poate din bugetul anului viitor dacă solicită. Eu sunt un om credincios și încerc să rezolv dacă o să am bani în anii următori. Până acum, nu am dat niciodată bani la Catedrala Mântuirii Neamului, la ce să vă mint”, ne-a spus președintele CJ Vâlcea.
Scrisoarea Patriarhiei a ajuns, însă, la Consiliile Județene din Bacău, Arad sau Caraș-Severin. Reprezentanții lor au transmis gândul că nu vor răspunde favorabil la solicitarea Bisericii Ortodoxe Române.
„Nu s-au alocat bani în acest an, dar se va lua în considerare pentru proiecția de buget din anul 2014”, a precizat Camelia Șușco, purtătorul de cuvânt al CJ Caraș-Severin.
La rândul său, președintele CJ Galați, medicul Nicolae Bacalbașa, a declarat că, în prezent, prioritățile instituției sale sunt altele, în niciun caz de a da bani pentru lăcașele de cult. „Noi, deocamdată, nu putem contribui la finanțarea Catedralei dat fiindcă după inundații avem alte priorități în raport cu cerințele județului nostru”, a declarat pentru gândul Nicolae Bacalbașa, precizând însă că înainte de inundații a acordat sprijin pentru refacerea unor biserici din județul Galați.
„De unde, Doamne, iartă-mă, să le dăm bani”
Scrisoarea Patriarhiei i-a luat prin surprindere pe șefii de la CJ Brașov. „De unde, Doamne, iartă-mă, să îi dăm 300.000 de lei, când tot bugetul nostru pentru anul ăsta pentru instituțiile de cult și culturale a fost de 150.000 de lei, iar pe anul 2014, dacă vom avea de unde să suplimentăm, o să îl ducem până în 200.000 de lei”, a declarat pentru gândul Mihai Pascu, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov.
ȘI primăriei Cluj-Napoca i s-au cerut bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Edilul Emil Boc a răspuns, pentru gândul, că „solicitarea va fi analizată anul viitor în cadrul comisiilor de specialitate ale Consiliului Local, potrivit legii”. În privința sumei cerute, fostul premier, care în 2011 a alocat de la bugetul statului 10 milioane de lei pentru Catedrala Neamului, afirmă că Patriarhia „a lăsat la latitudinea autorității locale contribuția”.
Catedrala Mântuirii Neamului, mai tare decât Casa Poporului
Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului au început la sfârșitul lui 2010. Catedrala va fi construită în stil bizantin românesc, va avea o înălțime de 100 de metri, cu aproximativ 20 de metri mai mult decât Palatul Parlamentului, în vecinătatea căruia se află.
Edificiul de cult va avea o capacitate de 5.000 de persoane, urmând a fi asigurată împotriva cutremurelor de peste 8 grade. Construcția va avea 14 lifturi și peste 700 de locuri de parcare. Ansamblul arhitectural al bisericii va cuprinde, în afară de clădirea propriu-zisă, alte patru corpuri. În partea din față-stânga va fi Casa „Sf. Apostol Andrei”, unde va fi un cămin pentru pelerinii clerici, în partea din față-dreapta va fi Casa „Sf. Apostol Pavel”, unde va fi un cămin pentru pelerinii mireni, în spate-dreapta va fi Centrul Cultural Misionar „Sf. Apostol Pavel”, pentru românii din țară și din străinătate, iar în spate-stânga va fi Centrul Social Medical Casa „Sf. Apostol Luca”, pentru pelerinii bolnavi și pentru bătrâni.
A contribuit Adrian Popescu.