Buică, despre noua reglementare electorală: Un nou proiect va reglementa votul anticipat, prin corespondență, procedurile în diaspora

Buică, despre noua reglementare electorală: Un nou proiect va reglementa votul anticipat, prin corespondență, procedurile în diaspora
Publicat: 24/06/2019, 19:55

„Proiectul pe care l-am pus în discuție la comisia specială are în vedere în primul rând preluarea pachetului propus de AEP în 2018, acel L 302 și la Camera PL-x 427 în sensul în care atunci reușeam să îmbunătățim legislația electorală fără a avea în vedere aceste probleme care s-au constatat la alegerile pentru Parlamentul European și pentru referendumul consultativ convocat de președintele României. Un proiect, 90% din proiect va rămâne în vigoare dar propunem ca inițiativa L 370 să fie abrogată în totalitate și să devină o lege nouă care să preia votul anticipat, votul prin corespondență, simplificarea procedurilor la secțiile de votare în străinătate și pregătirea pentru turul I și turul II al alegerilor prezidențiale așa cum s-a discutat și în spațiul public. Pentru alte tipuri de alegeri nu venim cu propunere de modificare a sistemului electoral”, a declarat Constantin Buică, după participarea la ședința Comisiei speciale de cod electoral din Parlament.

Acesta a transmis că AEP vine cu propunerea ca vineri și sâmbătă să fie zile pentru vot anticipat iar duminica să fie scrutinul propriu-zis.

„Așa cum am discutat în primă etapă imediat după alegerile pentru Parlamentul European, veneam cu propunerea de 7 zile în spațiul public, au fost propus de către președintele Klaus Iohannis un număr de 8 zile, iar alte termene erau pentru sâmbătă, noi venim cu propunerea de vineri, sâmbătă și duminică, alegeri duminică, alegerile propriu – zise și votul anticipat vineri și sâmbătă pentru a cădea la media propunerilor făcute în spațiul public, iar Comisia Parlamentară va avea ocazia să vină cu extinderea sau reducerea acestui termen”, a afirmat Buică.

Șeful AEP a mai spus că preînregistrarea este singurul mod prin care să se știe în avans câți cetățeni vor vota în diaspora.

„Așa cum spuneți și dumneavoastră în 2016 votul prin corespondență din punct de vedere tehnic, din punctul nostru de vedere, din punct de vedere tehnic el a funcționat, din punct de vedere al intenției cetățenilor pentru a se înregistra pentru acest vot prin corespondență a fost un eșec, nouă mii și ceva de solicitări patru mii și ceva de buletine de vot sosite la biroul pentru cetățenii din străinătate. Preînregistrarea este singurul moment prin care am putea să știm în străinătate câți cetățeni își vor exercita dreptul la vot fie că este prin corespondență, fie că este vot anticipat, fie că este votul în ziua de duminică așa cum este votul clasic”, a explicat Buică.

Președintele AEP a mai spus că proiectul elaborat de autoritatea din subordinea sa are în vedere și creșterea numărului de secții de vot în aceeași locație din străinătate.

„La secțiile de votare cred că nu există o limită de alegători, în țară limita este la 2.000 de alegători maxim, iar în străinătate organizare într-adevăr la nivelul legislației la momentul acesta prioritar este misiunea diplomatică, ambasada misiunii diplomatice consulare și trebuie lăsat la latitudinea misiunilor diplomatice să extindă numărul secțiilor de votare fie că e în sediul misiunii diplomatice. În proiectul nostru se va întâmpla această posibilitate, ca șeful misiunii diplomatice să dispună înființarea mai multor secții de votare în aceeași locație. Dacă într-o ambasadă unde spațiul permite, faci 5 secții de votare din start sunt nouă membrii ai secții de votare și nouă ștampile, nouă cabine”, a conchis acesta.

Președintele Comisiei, senatorul ALDE Dorin Bădulescu, a declarat că există un consens între grupurile parlamentare pentru ideea votului anticipat prelungit și pe modificarea legsilației pentru votul prin corespondență.

„Ceea ce vreau să remarc este în primul rând faptul că există consens între toate forțele politice pentru modificarea legislației electorale și din câte am observat și consens pe modificare, pe ideea votului anticipat prelungit. Cu siguranță există consens din câte am observat și pe modificare a legislației electorale privind votul prin corespondență. Avem un proiect la care a lucrat AEP care va fi transmis tuturor membrilor comisiei în această seară pentru ca începând de mâine (marți-n.red.) să intre în discuțiile pe articole și mă bucur foarte mult că am luat decizia de a consulta toate organizațiile de români din afara granițelor țării pentru a culege toate punctele de vedere cu privire la posibile modificări legislative. Și românii din afara țării având în vedere că îi vizează în mod direct prima parte a lucrărilor noastre, au dreptul cu siguranță și ar trebui să se implice mai mult pentru a găsi acel cadru normativ specific votului în afara granițelor țării”, a declarat Dorin Bădulescu.

Bădulescu a mai afirmat că toate organizațiile de români stabiliți în afară vor putea să-și exprime punctul de vedere referitor la modificările legislative.

„Ministerul Pentru Românii de Pretutindeni ne-a pus la dispoziția Comisiei Speciale toate adresele de e-mail ale asociației de români din afara țării, vom face din partea comisiei o solicitare către aceste … de toate organizațiile care au fost puse la dispoziție din baza de date cu privire la exprimarea punctului de vedere pe modificările legislative care urmează să le facem în continuare”, a spus senatorul.

Dorin Bădulescu a explicat că problematica spațiior pentru secțiile de votare ține de Guvern.

„Sigur aici trebuie văzut și trebuie avut în vedere care sunt zonele vulnerabile din lume unde s-au întâmpinat, unde au întâmpinat probleme cu privire la procesul de votare. Aici ține mai mult de executiv pentru că nu pot să dimensionez din punct de vedere legal un spațiu al unei ambasade, este greu să dimensionez, este o chestiune de pură logistică. Dacă logistica permite sigur și spațiile permit se vor face mai multe secții, dacă nu să găsim. (…) Păi nu se poate din punct de vedere legal și nici nu putem modifica legislația electorală din punctul meu de vedere de a avea secții de vot în afara unei incinte care să păstreze secretul votului. Haideți să fim serioși, totuși în curte eu nu am întâlnit nici un proces de vot serios și nicăieri în lume astfel de proceduri”, a transmis acesta.

În cazul votului anticipat, Bădulescu este de părere că ar putea fi limitată ca timp campania electorală.

„Campania electorală poate fi limitată din punctul meu de vedere, adică s-ar putea mai devreme cu o zi, cu două, urmează să vedem dacă este necesară o astfel de modificare, sau și nu văd care ar fi problema, dacă cumva s-ar suprapune mă rog perioada de vot din străinătate cu campania din țară, putem avea mai multe soluții”, a declarat președintele comisiei speciale.

Legat de ora închiderii secțiilor de vot, politicianul a declarat: „Din punct de vedere procedural ora de închidere a urnelor este indicat să rămână aceeași, având în vedere că vom introduce această prevedere, trebuie să avem rezultatele unui scrutin plecând de la un dead- line, un termen limită”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Șoferii din România nu pot face ITP. Anunț oficial de la RAR
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?