Potrivit unei investigații efectuate de EURACTIV Bulgaria, arme bulgare în valoare de câteva miliarde de euro au fost furnizate neoficial Ucrainei prin țări terțe în ultimii doi ani.
De când Rusia a invadat Ucraina, Kornelia Ninova, pe atunci vicepremier bulgar și ministru al Economiei, a susținut că nu va permite exportul de arme bulgare în Ucraina.
Ea a făcut prima promisiune într-un interviu TV, la doar patru zile după ce a început invazia în februarie 2022.
Transportul de arme către Ucraina a devenit, totodată, un punct major de dispută între rusofili și partidele pro-occidentale din Bulgaria după începutul războiului.
Cu toate acestea, încă din octombrie 2022, EURACTIV a dezvăluit că Sofia a furnizat foarte discret muniție Ucrainei, în ciuda tăcerii guvernului.
Problema este că nu există niciun acord de cooperare între Bulgaria și Ucraina.
Prin urmare, în cel mai neoficial mod, armele tranzitează, prin țări terțe, de la Sofia la Kiev.
Într-un an, echivalentul a un miliard de dolari în arme și muniții a trecut granițele pentru a ajunge în Ucraina, potrivit informațiilor de la EURACTIV.
„Din 24 februarie 2022 până pe 19 ianuarie 2023, nicio licență de export nu a fost nici solicitată, nici acordată de instituțiile ucrainene”, potrivit răspunsului oficial al Ministerului Economiei din Bulgaria, contactat de EURACTIV.
De asemenea, nici înainte de război, între ianuarie 2021 și februarie 2022, Ucraina nu a încheiat niciun acord direct cu companiile de armament bulgare.
Aceștia sunt totuși autorizați să producă muniție adaptată armelor sovietice care sunt utilizate pe scară largă de ucraineni, atât de mult încât se spune că serviciile de informații rusești au inspectat mari fabrici militare bulgare din cauza presupusului export de arme în Ucraina.
În același timp, industria bulgară de armament a înregistrat vânzări record în străinătate, în principal în Polonia și România, de unde ar fi fost trimise arme în Ucraina, potrivit EURACTIV.