Bulgaria începe să caute petrol și gaze naturale în Marea Neagră

Publicat: 16 08. 2015, 18:13
Actualizat: 21 03. 2019, 08:00

Borisov a adăugat că, dacă primul guvern pe care l-a condus nu ar fi fost nevoit să demisioneze în 2013, Bulgaria ar fi început deja explorarea blocului „Khan Asparuh”, relatează Novinite.

Prima decizie a guvernului care l-a succedat în 2013 a fost să anuleze concesiunile pentru două perimetre, a adăugat el.

Bulgaria plătește anual 6,7 miliarde de dolari pe importurile de hidrocarburi, în timp ce rezervele proprii rămân neexploatate, a adaugat premierul bulgar. Borisov a dat ca exemplu succesul înregistrat de România, care dezvoltă resursele de hidrocarburi din zona platoului continental și are un necesar de import redus.

OMV Petrom și ExxonMobil (SUA) au descoperit, la începutul anului 2012, un zăcământ de gaze naturale evaluat la 42-84 miliarde metri cubi în sectorul românesc al Marii Negre. Blocul „Khan Asparuh” se află la o distanță de numai 15 kilometri de zăcământul de gaze descoperit de OMV Petrom și Exxon. Consorțiul care deține licența pentru explorarea blocului „Khan Asparuh” a anunțat la finele anului trecut că amână operațiunile, programate inițial să înceapă în 2014. Consorțiul este format din companiile Total (Franța), OMV (Austria) și Repsol (Spania).