Prima pagină » Știri » Buncărul de lux din SUA în care stătea ascunsă românca pe care statul român o căuta de ani de zile. Iată cum arăta interiorul

Buncărul de lux din SUA în care stătea ascunsă românca pe care statul român o căuta de ani de zile. Iată cum arăta interiorul

Românca Diana Nemeș, acuzată că ar fi prejudiciat statul cu peste 15 milioane de euro, alături de soțul său Radu Nemeș, de Sorin Blejnar și de Codruț Marta, a fost extrădată din SUA, unde a fost găsită ascunsă într-un buncăr.

Diana Nemeș a fost preluată din Statele Unite ale Americii de o escortă a Poliției Române și a fost adusă la București.

Poliția Română a confirmat că Diana Nemeș a fost extrădată, miercuri fiind pus în executare mandatul de arestare preventivă emis pe numele acesteia.

Soții Nemeș

„La data de 7 mai a.c., Poliția Română a pus în executare mandatul de arestare preventivă, emis la data de 26 iulie 2012, de Curtea de Apel București, pe numele Dianei N., de 38 de ani, pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.

Sursa citată a precizat că Diana Nemeș a fost arestată de autoritățile judiciare din SUA, în baza cererii de extrădare transmisă, prin intermediul

Biroului Interpol din cadrul Poliției Române, în localitatea Yelm, statul american Washington. Surse din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au declarat, pentru MEDIAFAX, că Diana Nemeș, cercetată în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de soțul său Radu Nemeș, de Sorin Blejnar și de Codruț Marta, a fost audiată la DNA

Buncărul în care au stat ascunși soții Nemeș

La finalul audierii, Diana Nemeș a fost dusă la Curtea de Apel București, pentru confirmarea mandatului de arestare preventivă emis pe numele ei.

Un judecător de la un tribunal federal din SUA a semnat luni ordinul de extrădare a Dianei Nemeș în România, unde împreună cu Radu Nemeș, soțul ei, sunt acuzați de evaziune fiscală, potrivit site-ului Seattleepi.com.

Buncărul în care au stat ascunși soții Nemeș

Potrivit site-ului, Diana Nemeș a fost de acord cu extrădarea. În cazul lui Radu Nemeș, nu există încă o hotărâre judecătorească, acesta contestând extrădarea. Cei doi sunt acuzați că au conspirat împreună cu oficiali guvernamentali români în vederea comiterii unei evaziuni fiscale, conform site-ului citat.

Soții Nemeș ar fi ascuns în pământ cutii cu lingouri de aur

Diana Nemeș, în vârstă de 38 de ani, însărcinată cu al treilea copil, și soțul ei dețin proprietăți în Yelm. Cei doi sunt suspectați de investigatori federali că au utilizat suma de trei milioane de dolari, în urma unor operațiuni de spălare de bani, pentru a cumpăra o locuință și că ar conduce mai multe firme-paravan la Washington.

Conform unor documente judiciare, investigatorii au descoprit un buncăr complet utilat și mobilat, în cursul unor cercetări la proprietatea de peste 21 de hectare din Yelm. „Buncărul ar fi putut găzdui confortabil familia luni de zile dacă nu chiar ani, având în vedere depozitele de hrană găsite în această structură”, se arată în referatul procurorilor americani.

Buncărul în care au stat ascunși soții Nemeș

Investigatorii cred că soții Nemeș au îngropat cutii cu lingouri de aur pe proprietăți și au adus astfel un georadar.

Potrivit site-ului, Divizia FBI din Seattle a început să investigheze familia Nemeș, împreună cu autorități române, încă din 2012, după ce s-a descoperit că aceștia trăiau la Yelm.
Oficiali români din domeniul luptei împotriva corupției îi acuză pe Radu și Diana Nemeș de comiterea unei evaziuni fiscale în valoare de 68 de milioane de dolari, sumă aferentă unor taxe neachitate pentru un milion de tone de combustibil. Cuplul ar fi conspirat cu oficiali români de rang înalt în comiterea fraudei, potrivit site-ului citat.

Traseul banilor spălați de familia Nemeș

Investigatorii susțin că familia Nemeș a spălat banii astfel obținuți prin bănci din Dubai și Statele Unite, înainte să fugă din România. Ei au creat, anterior, o serie de firme în Washington, aparent cu scopul de a le folosi pentru spălarea banilor.

Buncărul în care au stat ascunși soții Nemeș

Cei doi sunt suspectați că au cheltuit milioane de dolari din banii spălați pentru a achiziționa echipamente în domeniul construcțiilor, aur, proprietăți și cel puțin un iaht. Într-o scrisoare adresată tribunalului, avocatul Dianei Nemeș a prezentat faptele imputate drept un litigiu fiscal legitim, arătând că sumele vizate au fost obținute legal.

Un agent special FBI afirmă, într-un document judiciar, că finanțele cuplului sunt „impregnate de o activitate frauduloasă de spălare de bani și au fost finanțate în principal, dacă nu exclusiv, din rezultatul fraudei fiscale” din România.

Buncărul în care au stat ascunși soții Nemeș

De asemenea, agenți federali au identificat, în Statele Unite, mai multe conturi aparent controlate de cuplu și au aflat că Radu Nemeș și un prieten al acestuia călătoreau cu sume importante de bani asupra lor.

Un agent afirmă, într-o scrisoare adresată tribunalului, că familia Nemeș călătorea în Statele Unite cu avionul la clasa busines și stătea la hoteluri de lux. Cuplul a cheltuit în decurs de peste un an peste 235.000 de dolari în magazine de lux și a retras din conturi numerar în valoare de sute de mii de dolari, potrivit aceleiași surse.

Documente bancare arată totodată că Radu Nemeș a cheltuit peste un milion de dolari la un comerciant de metale prețioase cu sediul la Federal Way, cumpărând lingouri de aur. Investigatorii cred că acesta a achiziționat aur și de la vânzători de monede.

Buncărul în care au stat ascunși soții Nemeș

Filiera Marta – Nemeș – Blejnar – ANAF

Poliția Română anunța, în 20 martie, că soții Radu și Diana Nemeș, cercetați într-un dosar de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, au fost arestați de autoritățile americane pe baza cererii de extrădare emise de Biroul Interpol din cadrul Poliției Române.

Soții Radu și Diana Nemeș sunt cercetați într-un dosar de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, fostul șef de cabinet al lui Blejnar, Codruț Marta, fostul șef al Autorității Naționale a Vămilor Viorel Comăniță, fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Constanța Dan Secăreanu și mai mulți administratori de firme.

Buncărul în care au stat ascunși soții Nemeș

Radu Nemeș, considerat de procurori coordonatorul grupului infracțional organizat, și Diana Nemeș, administrator la SC Excella Real Grup SRL, sunt acuzați de complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit Ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 – iulie 2012, Radu Nemeș, Diana Nemeș, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru au constituit și coordonat o grupare infracțională organizată prin inițierea unui amplu mecanism evazionist care a vizat sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piața internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize și TVA neachitate.

Buncărul în care au stat ascunși soții Nemeș

Concret, motorina era achiziționată în regim suspensiv de la plata accizelor, în baza declarațiilor că va fi transformată în păcură. În realitate, motorina era revândută ca atare prin stațiile de distribuție de carburanți.

Potrivit procurorilor DNA, gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere. Din unul dintre aceste paliere, denumit de procurori „palierul de protecție”, făceau parte Sorin Blejnar, Alexandru Codruț Marta și Viorel Comăniță.

Procurorii DNA susțin că, din indiciile obținute, Codruț Marta se baza pentru menținerea în funcție, până la mijlocul lunii aprilie 2012, a lui Sorin Blejnar și Viorel Comăniță pe relațiile deținute de omul de afaceri Emilian Schwartzenberg la nivel guvernamental.

Buncărul în care au stat ascunși soții Nemeș

Procurorii anticorupție au mai arătat că Alexandru Codruț Marta a promis că-l va convinge pe Sorin Blejnar să mai rămână o perioadă la conducerea ANAF, în interesul omului de afaceri Radu Nemeș. Menținerea în funcție a lui Blejnar, au arătat procurorii, era esențială pentru Radu Nemeș, care intenționa să finalizeze o serie de proiecte și „să demareze mecanisme evazioniste suplimentare”. În acest sens, Marta și-a manifestat disponibilitatea atât pentru a încerca să-l convingă pe Blejnar să nu demisioneze, cât și pentru a acționa în sensul numirii unei alte persoane obediente, conturându-se indicii că cel vizat la acel moment pentru înlocuirea lui Sorin Blejnar era Sorin Florea, atunci comisar general adjunct al Gărzii Financiare.

Citește și