El a mai spus că falimentul RADET era inevitabil, în condițiile în care datoria istorică a companiei era de 3,7 mld. lei.
„Agentul termic în București este cel mai fierbinte subiect în acest moment, ca să spun așa. Constatăm cu toții și știm că este un nivel al serviciilor anormal pentru secolul al XXI-lea, însă, pentru a vedea care sunt metodele de rezolvare a acestui sistem trebuie să vedem care sunt cauzele. Până acum s-a mers pe principiul totul e bine până se întâmplă ceva”, a declarat șeful Termoenergetica.
Alexandru Burghiu a mai spus că sistemul are 4.000 de km și că din șase centrale termoelectrice (CET-uri) mai funcționează doar patru și în aceste condiții apar avarii în sectoarele 1 și 2 ale Bucureștiului.
„Vorbim de un sistem de 4.000 de kilometri și 1.023 de puncte termice. Mai sunt doar patru CET-uri din cele șase proiectate. De aceea se întâmplă foarte multe neplăceri în zonele deficitare, cum ar fi sectorul 1, sectorul 2, zonele Colentina și Pantelimon, unde știm cu toții ce se întâmplă în ultimul timp și în decursul anilor, că aceasta este o problemă a ultimilor 15 ani.”
Burghiu: Bucureștiul nu va rămâne fără încălzire. Autoritățile statului vor lua măsurile necesare
Directorul general al Companiei Muncipale Termoenergetica, Alexandru Burghiu, a dat asigurări, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că Bucureștiul nu va rămâne fără încălzire în sezonul rece și că în mod cert autoritățile statului vor lua toate măsurile necesare în acest sens.
„Nu există să nu găsim ( bani, n.r), nu se poate. BBucureștiul nu va rămâne fără încălzire, trebuie să plecăm de la acest principiu și cu siguranță autoritățile statului vor lua măsurile necesare și se va găsi înțelegerea astfel încât să trecem, este normal și ELCEN-ul să-și primească banii, pentru că dumnealor nu livrează degeaba, nimeni nu cere să se livreze degeaba, dar în același timp spunem așa, Guvernul dă 96% din bugetul Capitalei. Primăria este doar un distribuitor”, a explicat Burghiu.
Directorul general al Companiei Muncipale Termoenergetica a făcut câteva precizări și legat de faptul că în ultimii trei ani subvenția s-a plătit la timp, fapt ce poate fi demonstrat „pe hârtie, cu cifre”.
„E o diferență fantastică și nu o spun eu, o spun toți angajații din RADET, asupra faptului că, comparând cu ceea ce a fost în trecut din punct de vedere al materialelor, al salariilor, s-a văzut o schimbare mare. Atenția Primăriei este pentru prima oară după foarte mulți ani asupra regiei de termoficare și lucrul acesta se vede, se vede și în lucrări, dar repet, nu putem rezovla în doi ani și ceva, trei ani, ceea ce nu s-a făcut în 30″, a completat acesta.
Burgiu a precizat și faptul că anul trecut, pe parcursul iernii, compania a avut nevoie de un împrumut de aproximativ 438 de milioane de lei și că nevoile din acest an vor varia în jurul aceleiași sume. El a completat spunând că în acest sens, soluțiile de împrumut pot fi diversificate.
„Pe tot sezonul rece anul trecut noi am avut un împrumut de 438 de milioane de lei, dacă nu mă înșel, o să fie tot în jurul acestei sume. Cam asta este ceea ce trebuie să avem, nu neapărat de la Guvern, ci și din surse proprii, trebuie să găsim o soluție, pentru că nu avem altă variantă”, spune Burghiu.
„Soluțiile pot fi diversificate, există inclusiv un Ordin al Ministerului Dezvoltării, o lege care spune că ministerul poate plăti până la 40% din ceea ce înseamnă termie. Bineînțeles că se vor face plăți și din alocările bugetare, dar suplimentar, pentru că repet, Primăria Capitalei are un buget de peste 6 miliarde, iar încasatul este undeva la 3 miliarde, 3 și ceva. E o diferență fantastică”, a completat acesta.