Înarmați cu mai multe CV-uri și cu multă răbdare, sute de bucureșteni au venit vineri dimineața la Palatul Copiilor, unde s-a desfășurat bursa. Evenimentul s-a terminat însă mult mai repede decât era prevăzut din lipsă de participanți. În câteva ore angajatorii și-au strâns oferta. Ei spun că participarea din acest an este mult mai slabă comparativ cu alți ani. Pentru cele 4.000 de locuri de muncă puse la bătaie de 145 de companii au aplicat 1.600 de oameni.
Majoritatea celor care își căută un loc de muncă sunt trecuți de prima tinerețe și șomeri. Participanții la bursa locurilor de muncă au căutau un loc de muncă stabil și salarii nu foarte mari.
„Am venit să văd care e oferta. Noi avem o firmă de familie și am lucrat mai mult acolo. Dar acum aș vrea să văd unde mă pot angaja. Pentru 1.500 de lei m-aș angaja, dar să văd cum e cu programul”, spune Mihaela Ștefan, 46 de ani, care pentru mulți ani a lucrat ca redactor de carte.
Pentru Ana Maria Pascu, 39 de ani, un loc de muncă plătit cu cel puțin 2.000 de lei ar fi convenabil. „Am văzut că firmele vin cu multe oferte pentru necalificați sau pentru joburi unde nu contează prea mult studiile. Dar pentru studii superioare cred că un loc de muncă bine plătit ar trebui să înceapă de la 2.000 de lei cel puțin”, a spus Ana Maria, contabil.
La multe dintre standurile firmelor nu erau participanți
Mare parte dintre cei care au vizitat bursa locurilor de muncă sunt șomeri și își caută de mai mult timp un loc de muncă. „Vreau ceva în transporturi, eu sunt inginer auto. Și luna asta mi se termină șomajul. Am văzut ceva posturi de ingineri, dar nu pe auto. Acum să vedem dacă reușesc, că după o anumită vârstă te angajează mai greu”, spune Nicolae Moraru, 51 ani. Pentru el nu contează programul, dar salariul minim pe care s-ar angaja ar fi de 2.000 de lei.
Nici Bogdan Pâtea, 45 ani, nu este foarte optimist în privința găsirii unui loc de muncă. De meserie lăcătuș mecanic, bărbatul spune că își caută de muncă de șase luni. „Peste tot unde am aplicat nu mi s-am spus că nu mă angajează din cauza vârstei, dar mentalitatea angajatorului asta este, să angajeze tineret”, a spus Bogdan Pâtea.
Angajator: „Oamenii nu știu să se vândă”
Părerea angajagatorilor este însă diferită față de cea a oamenilor care vin să-și depună CV-ul pentru interviu. „Sunt oameni care preferă să rămână șomeri decât să se angajeze pe un salariu prin care să fie plătiți mai bine. Am văzut că oamenii preferă să se vândă pe bani puțini, pe 800 – 1.000 de lei. Sunt oameni care nu au dorința de a câștiga mai mult”, a spus Dana Stocaciu de la BCR.
BCR a venit la târg cu opt posturi de coordonatori vânzări și 20 de consilieri financiar. Salariul pornește de la 1.400 de lei. ” În principal, candidatul trebuie să aibă abilități de comunicare, minimum liceul, nu contează vârsta”, a spus Cristian Cristescu de la BCR.
Mulți dintre participanții la bursa locurilor de muncă din Capitală și-au depus CV-urile la mai multe companii
Merchandisig Provider, o altă companie care a participat la târg, caută 100 de mercantizori, 4 traineri și 4 supervizori pe zona de bunuri de consum. „Căutăm persoane atente la detalii și în același timp rezistente la efort fizic”, spune Oana Buta, specialist în recrutare.
La târg au fost prezente și câteva dintre firmele de recrutare, cu oferte de lucru în toate domeniile. Lugera- The People Republic a venit cu 20 de joburi precum analist bancar, ambalator, stivuitor, sudor. „Avem mult mai multe joburi, ce pot fi accesate oricând online. Sunt multe poziții care cer limbi străine și foarte greu găsim persoane care să lucreze în germană”, spune Cristina Chiriac, reprezentantul Lugera.
Compania Humangest a adus 39 de joburi, de la asistent manager până la muncitori necalificați. „Mulți dintre cei care vin cu CV-ul nu corespund postului. Nu știu să se prezinte, să se vândă. Vom vedea la interviu cine rămâne și cine nu”, a spus Raluca Ionașcu, reprezentantul Humangest.
Locurile de muncă sunt afișate la intrarea în Palatul Copiilor
Cele mai multe locuri de muncă oferite de angajatori din Capitală au fost pentru muncitori calificați- 2.143, pentru studii medii-1.020, pentru muncitori necalificați 568 și pentru studii superioare 294.
Bursa locurilor de muncă s-a desfășurat vineri în București și alte șapte județe, în total participând 12.111 persoane. Dintre acestea, 95 de persoane au fost angajate pe loc.
București cea mai slabă participare, Cluj și Caraș Severin concurență pentru un job
Datele finale de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că în București a fost una dintre cele mai slabe participări, raportat la oferta de locuri de muncă. În unele dintre județe, companiile au făcut angajări pe loc.
În București, au participat 145 agenți economici, care au oferit 4.025 locuri de muncă celor 1.600 de persoane participante.â
În județul Argeș au participat 34 agenți economici, care au oferit 520 locuri de muncă celor 800 de persoane participante, din care 275 persoane au fost selectate în vederea încadrării.
În Județul Bihor au participat 62 agenți economici, care au oferit 956 locuri de muncă. Au particpat 1.600 de persoane, dintre care 750 persoane au fost selectate în vederea încadrării, 2 persoane angajate pe loc.
În judeșul Botoșani au participat 42 agenți economici, care au oferit 468 locuri de muncă celor 897 de persoane participante. 289 persoane au fost selectate în vederea încadrării, 62 persoane angajate pe loc;
În județul Caraș-Severin au participat 46 agenți economici, care au oferit 172 locuri de muncă celor 955 de persoane participante. 203 persoane au fost selectate în vederea încadrării, iar 11 persoane angajate pe loc.
În județul Cluj au participat 60 firme, care au oferit 1.437 locuri de muncă celor 4.134 de persoane participante. 1.540 persoane au fost selectate în vederea încadrării, iar 3 persoane angajate pe loc.
În județul Ialomița au participat 71 agenți economici, care au oferit 411 locuri de muncă celor 1.055 de persoane participante. 581 persoane au fost selectate în vederea angajării.
În județul Teleorman au participat 51 de firme, care au oferit 435 locuri de muncă celor 1.070 de persoane participante. 296 persoane au fost selectate în vederea încadrării, iar 17 persoane angajate pe loc.