Buruiana de primăvară care se vinde mai SCUMP decât carnea de vită. Se găsește în toate piețele
Acum, în prag de primăvară, agricultorii pregătesc răsadurile. Iarna aceasta, cel mai mare bazin legumicol din ţară a fost afectat de căderile masive de zăpadă.
Recunoscute pentru efectele curative, urzicile au ajuns să fie extrem de scumpe în acest an, un singur kilogram ajungând să fie vândut la piața cu peste 40 de lei.
Prețul este cu mult mai mare decât anul trecut, când un kilogram se vindea cu 25 de lei.
Anul acesta însă, prețul a ajuns la 40 de lei, mult mai mare decât prețul cărnii de pui sau al cefei de porc și chiar al cărnii de vită.
Și în restaurante pot fi servite preparate din urzici, însă prețul unei porții ajunge la 35 de lei.
Deși foarte scumpe, urzicile aduc o serie de beneficii sănătății oamenilor fiind recunoscută pentru efectele sale.
Puţine sunt afecţiunile pentru care medicina naturistă nu indică măcar un remediu pe bază de urzică.
„Este un moment potrivit să beneficiem de calitățile lor terapeutice”
Planta are numeroase utilizări în bucătărie, dar şi mai multe în medicina naturistă, graţie conţinutului său bogat în vitamine, substanţe proteice, azotoase, glucide, acizi, săruri minerale, clorofilă şi aminoacizii esenţiali.
Sunt argumente suficiente pentru a profita de primăvară, când urzicile sunt peste tot, pentru a le aduna şi pune la uscat.
„Este anotimpul lor. Pot fi recoltate până când înfloresc, adică la vară. Este un moment potrivit să beneficiem de calităţile lor terapeutice”, declarat specialistul în fitoterapie, Elena Badea, potrivit Adevărul.
Una dintre cele mai cunoscute virtuţi ale sale este aceea de a combate anemia şi oboseala, ştiut fiind că urzica este una dintre plantele bogate în fier.
La fel de renumită a făcut-o şi capacitatea sa de a opri sângerările uşoare, datorită proprietăţilor sale hemostatice.
Indicaţiile sale terapeutice depăşesc însă cu mult aceste sfere.