BUSU, încă TREI stopuri cardiace la spital! Totul depinde de cum se va recupera NEUROLOGIC. Medicul șef pe Cardiologie se simte HĂITUIT

BUSU, încă TREI stopuri cardiace la spital! Totul depinde de cum se va recupera NEUROLOGIC. Medicul șef pe Cardiologie se simte HĂITUIT
„Descărcări electrice” în direct! Ce a putut să spună Florin Busuioc despre COVID: „Eu cred că virusul ăsta...” / Mihai Dedu nu l-a putut opri la timp!
Publicat: 07/11/2018, 15:23
Actualizat: 13/02/2019, 15:17

„Da, este adevărat că șeful Secției de cadiologie avea telefonul închis. Nu aveam neapărat nevoie de acordul lui. Era o chestiune formală. Florin Busuioc a suferit un infarct, era undeva la Filarmonica din Craiova, din câte am înțeles. Era la un spectacol. A suferit un infarct, urmat de un stop cardiac, a fost resuscitat destul de repede de colegii de la Urgențe, i-a fost administrat un tratament trombolitic. A fost adus în departamentul de urgență al spitalului din Craiova. Aici a făcut încă trei stopuri cardiace, care s-au resuscitat, s-a pus problema transportului la București, dar din păcate, condițiile atmosferice nu au permis zborul cu elicopterul pentru că era ceață. Starea hemo-dinamică era una foarte gravă. Era un șoc cardiogen, tensiune 6, era intubat, ventilat mecanic,” a povestit Paul Trașcă, medicul primar care l-a operat pe actor, pentru Mediafax.

Când a fost chemat de acasă, aa fugit repede la spital, unde nu exista personal pentru permanența în unor intervenții pe inimă.

„Noi am fost contactați de către managerul spitalului, de ministrul Sănătății. Am venit de acasă, pe la ora 23, că din păcate noi nu asigurăm program de infarct acut. Nu avem personalul necesar. S-au mai pus stenturi la noi, dar la pacienți cronici sau și la acuți, la alt tip de infarct, care mai poate să aștepte. Eu sunt singurul care are competență, mă mai ajută un coleg rezident, este încă o colegă Emilia Goanță, care mă mai ajută cu altfel de proceduri. Adică n-avem echipă mare să asigure,” explică Trașcă.

Medicii Paul Trașcă și Eugen Țieranu

După operație, actorul este stabil din punct de vedere cardiologic, dar totuldepindeacum de recuperarea neurologică.

„A fost o mobilizare generală, zeci de oameni participanți la această operație,toată Cardiologia, tot serviciul, în afară de șeful de secție. Tot Serviciul de la Urgență, la ATI.S-a montat stentul.Rezultatul angiografic este unul foarte bun. Din păcate,a stat foarte mult în stop cardiac, iar acum totul depinde de recuperarea neurologică. Cordul estestabil. Nu aș putea să vă spun cât timp a stat în stop. Ei spun că a ajuns destul de repede la UPU și chiar înainte, au fost date indicații prin telefon,” a mai spus medicul.

Miercuri după amiază, Florin Busuioc a fost adus cu un elicopter SMURD la București și internat la Spitalul Fundeni.

Șeful Secției Cardiologie se simte hăituit

Șeful secției Cardiologie de la Spitalul de Urgență Craiova, Octavian Istratoaie a declarat pentru Mediafax că a avut telefonul descărcat și se simte acum hăituit.

„De azi dimineață, asta fac. Răspund și explic. M-au hăituit! Am avut telefonul descărcat și am sunat imediat ce am văzut apelurile pierdute. Asta s-a întâmplat. Cum să nu răspund la telefon? Cum să nu dau eu voie să îi salveze viața lui Busu?” întrebă Istrătoaie. El a sunat imediat ce a văzut apelurile, dar pacientul era deja în sală.

„Am văzut apelurile. Când am sunat erau deja cu pacientul în sală. Avea o cheie, au aprobare, eu încurajez tot timpul pe cei tineri să lucreze să fac astfel de intervenții, mă zbat să luăm bani să facem rost de stenturi, să punem stenturi, să salvăm vieți. M-a sunat secretarul de stat Arafat, m-a sunat șefa de la SMURD și medicul de gardă, Roxana Mustafa. Nimeni altcineva nu m-a mai sunat. Cu domnul Arafat am vorbit mai târziu, am vorbit și azi de două ori cu dumnealui. Întâmplător nu dormeam, dar până la urmă, era 11 seara. Dacă dormeam, care e problema? Lumea și-a făcut treaba, lucrurile au mers de la sine, nu e nimeni indispensabil,” adaugă dr. Istratoaie.

Clinică inaugurată degeaba

Deși a fost inaugurat recent un corp de clădire unde funcționează Cardiologia Intervențională la Craiova, nu există încă personal de specialitate suficient, iar lucrurile se mișcă destul de lent, din cauza mentalităților învechite și a refuzului unora dintre medicii vechi din sistem să își asume responsabilitatea unei intervenții de amploare, cum a fost cazul lui Florin Busuioc.

Actorul a fost stabilizat în Unitatea de Primiri Urgențe, iar în acest timp au fost chemați de acasă singurii chirurgi care fac cardiologie intervențională la Craiova, medicul specialist Paul Trașcă și doctorul rezident Eugen Țieranu.

Cei doi l-au operat pe Florin Busuioc și i-au montat un stent, aceasta fiind prima intervenție de acest fel făcută la Craiova. Până acum, pacienții erau trimiși la București cu un elicopter.

Dr. Rădulescu: Nu vă mai băgați piloșii peste tot!

Medicul Vasi Rădulescu, devenit cunoscut după ce a salvat un bătrân bătut la Brașov, l-a ironizat pe Facebook, pe medicul șef de la Cardiologia din Craiova, Octavian Istrătoaie, pentru că avea telefonul închis când era nevoie de el la spital.

„Cine știe să pună un stent? Avem nevoie la Craiova, e clinică nouă pentru așa ceva, dar nu prea o folosește nimeni. Medici ar fi, dar cine mai angajează orice medic, ce, ați înnebunit? Trebuie o combinație, o servire, ceva. Singurul medic șef pe cardiologie intervențională doarme. Nu răspunde la telefon. E timpul lui, știm, dar trebuie să salvăm un om. E Busu de la meteo, actorul! A făcut infarct după un spectacol. A fost resuscitat, e-n terapie intensivă, nu poate fi dus în capitală și are nevoie de cineva să intre cu o sârmuliță până-n inimă, să-i pună un arculeț acolo. Poate cineva s-o facă?”, se întreabă retoric Rădulescu.

El amintește și despre cei doi medici care au venit de acasă pentru a-l opera pe Busu.

„Ăștia s-au și activat, s-au îmbrăcat în trei secunde, vor să intre în sală, să ajute omul. Sunt bine pregătiți, au mai făcut asta, dar au nevoie de acordul șefului, da, cel de sus. Nu dăm de șef! Sunăm managerul, gata, e aranjată treaba, undă verde,” mai scrie Vasi Rădulescu.

Acesta mai amintește un paradox tipic românesc: unul dintre cei doi medici, Eugen Țieranu, medic rezident, va fi șomer de anul viitor, când va termina stagiul de pregătire.

„Rezidenții, această specie hulită și urâtă de toată lumea, fac procedura impecabil. Eugen Țieranu și Paul Trașcă sunt școliți pe la Fundeni, mănâncă toată cardiologia pe pâine la micul dejun. Primul e rezident în ultimul an și stă pe tușă, din prea multe motive. Nu sunt posturi! Își va lua diploma de specialist în primele luni din 2019 și apoi va fi șomer, va pleca din țară sau va sta în asteptare, poate-poate se va scoate un post pe bune pe undeva,” atrage atenția Rădulescu.

Vasi Rădulescu l-a întâlnit pe Florin Busuioc o singură dată, dar este convins că actorul nu ar fi profitat de statutul său.

„L-am întâlnit pe Busu o singură dată. Vă asigur că nu și-ar fi dorit nicio prioritate la tratament, nu ar fi profitat de statutul său nicio clipă. E un munte de bun simț și modestie. Sper să treacă cu bine peste tot. Societatea asta trebuie să se schimbe. Angajați, domnilor, medicii tineri în secțiile alea! Nu vă mai băgați toți piloșii peste tot! Prețuiți rezidenții, creați-le condiții să învețe și să se dezvolte, țineți-i cumva în țară. Scoateți posturile transparent și dați șanse egale la concursuri. Folosiți aparatura nouă și sălile, că d-asta le-ați făcut, nu să sifonați niște bani! Zici că trăim la capătul lumii. E halucinant ce vedem zilele astea…”, a mai scris Rădulescu.

Ministrul Sănătății: Florin Busuioc a suferit un infarct major

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a confirmat faptul că șeful de Secției de Cardiologie a Spitalului din Craiova nu a răspuns la telefon, însă asta nu înseamnă că cineva nu și-a făcut treaba.

„Lucrurile s-au desfășurat cât se poate de normal. A beneficiat de intervenția medicilor. A fost resuscitat de SMURD, apoi la spital s-a făcut tromboliză. A suferit un infract major,” a declarat Pintea la Antena 3.

„Florin Busuioc are parte de cele mai bune îngrijiri. Este adevărat că șeful se secție nu a răspuns la telefon, dar asta nu înseamnă că cineva nu și-a făcut treaba.(…) A fost contactat șeful de secție, care nu a răspuns, apoi managerul l-a sunat pe următorul, medicul primar Trașcă, care a făcut intervenția. Medicul rezident despre care se spune că a făcut intervenția a asistat la intervenție.”

Lipsa de personal condamnă medicii la gardă perpetuă

Deputatul PSD Nicolae Bacalbașa, de profesie medic, ia apărarea lui Octavian Istratoaie, șeful Secției de Cardiologie de la Craiova și atrage atenția că nici un medic nu poate fi condamnat la o gardă perpetuă.

„Cât timp nu era de gardă, poate să pună telefonul în orice fel, din punct de vedere strict legal. Sigur că ar trebui să avem posibilități – o să ajungă țara asta, la un moment dat, în situația în care să se asigure servicii înalt calificate? Este o situație între două ape – nu poate un om să fie permanent la dispoziție. Asta înseamnă că, de exemplu, un chirurg cardiac nu poate să bea un pahar de vin în viața lui, dacă e în Craiova. Este o situație care trebuie privită în complexitatea ei,” a declarat pentru Mediafax Bacalbașa. Soția sa, care este medic urolog, răspundea la orice oră.

„Eu am trăit acestă chestiune cu nevasta mea, care era urolog, nu era de gardă și la 2 noaptea suna telefonul și mă duceam și eu, că nu putea să meargă la garaj să-și ia mașina singură. Îmi trăgeam nădragii noaptea la 2 înjurând… Nu era plătită pentru asta. Trebuie văzute lucrurile în complexitatea lor. E foarte ușor să fim indignați, dar un om nu poate fi, prin faptul că este supracalificat, condamnat la o gardă perpetuă pe viață.”

foto: youtube.com

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows