Prima pagină » Știri » Buzău: Aproximativ 500 de persoane au participat la slujba de pomenire a IPS Epifanie Norocel

Buzău: Aproximativ 500 de persoane au participat la slujba de pomenire a IPS Epifanie Norocel

Buzău: Aproximativ 500 de persoane au participat la slujba de pomenire a IPS Epifanie Norocel
Aproximativ 500 de persoane au participat, sâmbătă, la slujba de pomenire a Arhiepiscopului Buzăului și Vrancei, Epifanie Norocel, oficiată de Patriarhul Daniel, care a spus că luni se va întruni Sinodul Metropolitan al Munteniei și Dobrogei pentru a desemna doi candidați pentru postul rămas vacant.

 

Aproximativ 500 de persoane au participat, sâmbătă, la slujba de pomenire a Arhiepiscopului Buzăului și Vrancei, Epifanie Norocel, oficiată de Patriarhul Daniel, care a spus că luni se va întruni Sinodul Metropolitan al Munteniei și Dobrogei pentru a desemna doi candidați pentru postul rămas vacant.Slujba de pomenire a fost oficiată la Catedrala Erhiepiscopală din Buzău, unde este înhumat IPS Epifanie Norocel, care a încetat din viață în 7 ianuarie, la vârsta de 80 de ani, în urma unei embolii pulmonare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La ceremonial au asistat aproximativ 500 de persoane, între care președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, cei doi viceprimari ai Buzăului, dar și Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, și Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian, cel care pe perioada celor 40 de zile de la decesul lui Epifanie Norocel a scris o carte în memoria înaltului ierarh.

La finalul slujbei de pomenire, Preafericitul Părinte Daniel a ținut o cuvântare în memoria IPS Epifanie Norocel și a prezentat două cărți scrise de preotul Costică Panaite, consilier cultural al Episcopiei Buzăului si Vrancei, după decesul înaltului ierarh, dar și un DVD cu funeraliile acestuia.

De asemenea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a explicat care este procedura de alegere a noului Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei. Astfel, luni, la București se va întruni Sinodul Metropolitan al Munteniei și Dobrogei care va desemna doi candidați pentru postul rămas vacant în urma decesului lui Epifanie Norocel.

Marți, același Sinod Metropolitan se va consulta cu Adunarea Eparhială a Buzăului și Vrancei pentru a lua la cunoștință propunerile sinodului.

O propunere poate face și Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, instituție care, în 28 februarie, va hotărî prin vot secret cine va fi noul Arhiepiscop de Buzău și Vrancea.

După decizia Sfântului Sinod, în 10 martie, va fi întronizat noul arhiepiscop.

IPS Epifanie Norocel a încetat din viață în 7 ianuarie, în timp ce se deplasa spre Mănăstirea Brazi din orașul vrâncean Panciu. Arhipiescopul Epifanie suferea de afecțiuni cardiace de mai multă vreme și se afla sub tratament de specialitate, iar cauza decesului a fost embolia pulmonară.

IPS Epifanie Norocel a fost înmormântat în Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, la funeralii participând aproximativ două mii de credincioși, dar și peste șapte sute de preoți, monahi, înalți prelați din toată țara, precum și politicieni și reprezentanți ai autorităților locale din Buzău și Vrancea.

Arhiepiscopul Epifanie Norocel împlinise 80 de ani la jumătatea lunii decembrie 2012.

La 25 aprilie 1982 a fost ales Episcop al Buzăului, fiind instalat în 4 iulie 1982, unde a păstorit până la momentul decesului.

Atribuțiile lui Epifanie Norocel au fost preluate de Patriarhul Daniel.

Consilierul media al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, preotul Adrian Ionescu, spunea că noul Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei va fi ales după 40 de zile de la decesul IPS Epifanie Norocel.

Surse din mediul bisericesc declarau că pentru funcția de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei sunt vehiculate deja numele episcopilor vicari Ciprian Câmpineanul și Varsanufie Prahoveanul.

Preasfințitul Ciprian Câmpineanul s-a călugărit la începutul anilor ’90, a slujit ca diacon în trei biserici din Grecia și are studii doctorale absolvite în Italia, din 2002 fiind episcop vicar patriarhal.

Varsanufie Prahoveanul este episcop vicar în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, având o bogată activitate pedagogică religioasă. El a condus stăreția Mănăstirii Radu Vodă, apoi a fost ridicat în rang.

Citește și